Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Kulturkriger: Kanye Wests konfrontasjon med «kanselleringskultur» er forutsigbart problematisk, men hva med musikken?

MORILD

KAN YE FÅ KOMME INN: Rapperen Kanye West – snart bare Ye? – entrer stadion i Atlanta under den første av tre ekstravagante lyttefester for albumet «Donda». FOTO: KEVIN MAZUR/GETTY IMAGES Kevin Mazur

«Donda» er oppkalt etter Kanye Wests avdøde mor. Nær to timer overdådig ambisiøs, men samtidig intim fribryting med store, allmenne spørsmål.

Det nye albumet til Kanye West er et nytt kapittel i en popkulturell saga mange har forsøkt å avskrive. Helt fra West vinteren 2016, mot slutten av sin foreløpig siste konsertturné, tråkket lenger over grensen enn mange er villig til å tilgi ham, og ga sin offentlige støtte til daværende presidentkandidat Donald Trump. Riktignok sammenfalt dette med et høyst alvorlig mentalt sammenbrudd, og en bipolar-diagnose som har blitt like offentlig i årene siden. Men uten antydning til den typen offentlig botsgang samtiden forlanger, og som åpenbart ikke er en del av Wests natur. Eller for den saks skyld hans teologi – Make me new again / I repent for everything that I’ma do again, som det sarkastisk synges på låta «New Again».