Du kan bla til neste sideBla med piltastene

HÅNDVERK

Der ingen skulle tru

HJEMMESNEKRET: Utenfor Helgebostadøya utenfor Hitra i Trøndelag har Per Johnson og Amy Lightfoot bygget alt selv. Selv en vaklevoren hengebru har de klart å lage, slik at de kan komme seg til fastlandet når fjorden fryser over om vinteren. HANNE MARIE LENTH SOLBØ

På holmen der Per Johnson bor, er innbyggertallet fire: To voksne og to hunder. Det er likevel mer folksomt enn da han var fangstmann på Svalbard.

Utenfor Trøndelagskysten ligger ei øy som heter Hitra. På utsida av Hitra ligger ei øy som heter Helgebostad. Og utenfor Helgebostad, i en fjord som det hender fryser til is om vinteren, ligger en liten holme med fem hjemmesnekra bygninger. Paret som har snekra dem, heter Per Johnson og Amy Lightfoot, og har bodd her ute i havgapet siden begynnelsen av 1980-tallet. Her har de bygget alt selv, både husene, brygga, stampen og atelieret til Lightfoot. Selv en vaklevoren hengebru har de klart å lage, slik at de kan komme seg i land på Helgebostad når fjorden fryser over om vinteren. Akkurat hvordan de klarte å bygge den brua, er det ingen av dem som husker lenger.