Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Livet

Eiffeltårnet på Grorud

IDRETT

GRORUD HÆPP-STAR: Richard Pedersen har vært engasjert i Grorud Idrettslag i 40 år. Nå er han styreleder, og som 75-åring jobber han fortsatt ti timer om dagen. Inni­mellom får han lekt litt med ball. Foto: Siv Dolmen

Når jeg ser tilbake på hvor vi startet, blir jeg jo veldig ydmyk. Det har vært en helt fenomenal utvikling, sier Richard Pedersen.

Fra å være en traust tredjedivisjonsklubb har Grorud idrettslag de siste åra utviklet seg til å bli et forbilde for idrettsklubber i hele Norge. Nå spiller de i fotballens nest øverste liga, og breddeidretten blomstrer. Det er mye takket være Pedersen og en bergenser han møtte på ferie på Gran Canaria.

Vi møter Pedersen på Grorud idrettsanlegg hvor han har holdt til de siste tiårene. Kontoret hans ligger i en storslagen idrettshall med utsikt til skolegården på Grorud skole. Utenfra høres lydene av baller som blir sparket, barn som leker og trafikken fra Trondheimsveien. For bilene som suser forbi på vei ut av Oslo, er denne idrettsoasen i Groruddalen kanskje ikke synlig, men for alle i nærområdet er det noe ganske spesielt som har skjedd her de siste årene. Det er nemlig her du finner det Pedersen selv omtaler som Eiffeltårnet på Grorud.

Kjærlighet ved første blikk

Richard Pedersen er mannen fra Larvik som endte opp som ildsjel i Grorud idrettslag. Nesten hele sitt yrkesaktive liv har han vært å finne på idrettsanlegget etter endt arbeidsdag. Nå er han blitt 75 år og pensjonist, men gir fortsatt jernet for idrettslaget.

– Hva var det som først brakte deg til Grorud?

– Nei, det var jo kjærligheten da, sier Pedersen.

Som så mange andre oslofolk på slutten av 1960-tallet søkte kona til Richard Pedersen, Trine, sommeridyllen langs strendene i Vestfold. De møttes gjennom en felles bekjent, og det tok ikke lang tid før de fant tonen.

– Det var ikke langt unna kjærlighet ved første blikk. Så sånn møttes vi … Og det på min hjemmebane i Larvik, forteller han.

Han hadde forelska seg i en skikkelig groruddøl. Trine Pedersen er fjerdegenerasjons grorudbeboer med tette bånd til bydelen. Bestefaren hennes var steinleverandør og leverte grorudgranitt til Grorud kirke da den ble bygget på starten av 1900-tallet. Faren hennes var skihopper, kombinertløper og fotballspiller i Grorud IL på 1920- og 30-tallet, og etter det var han med å bygge opp klubben. Det var ikke annet å gjøre for Pedersen enn å flytte til Oslos beste østkant.

Glade mennesker

I en alder av 25 år giftet Richard og Trine Pedersen seg i Oslo og flyttet inn i barndomshjemmet hennes på Grorud. Det var blant de første husene som ble bygd i området og har vært i familiens besittelse siden 1904. Og siden har de ikke sett seg tilbake. I mars i år feiret de gullbryllup.

– Det er ikke så vanlig nå lenger. Men sånn har nå i hvert fall vi det, sier Pedersen.

Av de 50 årene han har bodd på Grorud, har rundt 40 av dem vært tilbrakt på idrettsanlegget nedi gata. Selv om det ligger i slekta til kona å være involvert i det lokale laget, var det ingen selvfølge at han skulle være så involvert.

– Det er gleden som driver meg. Det er noe helt spesielt når du ser en sjuåring bryte ut i full jubel etter å ha scoret et mål, forteller han.

– Men den følelsen av glede er vel universell? Det jo ikke alle som engasjerer seg i det lokale laget for det?

– Jeg liker mennesker, og jeg liker glade mennesker! For meg er det helt naturlig å være sånn. Men når jeg ser tilbake, så ser jeg jo at det er veldig spesielt. Jeg ser folk som var her for 20 år siden, og nå har de kommet seg ut i verden. Jeg føler jeg har gitt veldig mange en ballast videre i livet. Sånn har de fått det, bare fordi jeg er jeg. Så det er veldig gode følelser.

Eiffeltårnet blir til

For Pedersen kjenner virkelig til det meste som rører seg på Grorud. Støtt og stadig peker han ut av vinduet fra kontoret sitt og forteller anekdoter om folk i alle aldre. Særlig de siste årene har det kommet mange gamle beboere tilbake for å hjelpe gamleklubben. Mye takket være den eventyrlige suksessen A-laget har hatt.

Grorud IL hadde lenge vært en småtraust tredjedivisjonsklubb. Men for ni år siden bestemte Pedersen og noen venner seg for at ting skulle endre seg.

– Jeg sa at vi skulle bygge Eiffeltårnet med A-laget på toppen og breddeidretten som fundament. Vi startet i en litt skrøpelig fasong, men bygger et stadig stødigere fundament. Nå er vi blitt en pyramide.

«Det er noe helt spesielt når du ser en sjuåring bryte ut i full jubel etter å ha scoret et mål»

RICHARD PEDERSEN

Det har vært hardt arbeid, men det hjelper å se resultater.

– Fra å være den eneste fulltidsansatte for ti år siden, har vi i dag 20 fulle stillinger som blir bekledd av 50 ansatte. Vi viser jo at det går an å være nøktern og få det til. Grorud IL er blitt en mønsterklubb, sier han.

Og hardt arbeid har det vært. Pedersen har vært pensjonist i flere år, men ligger ikke på latsida av den grunn.

– Jeg jobber ti timer om dagen, sju dager i uka, men det er det jo verdt.

– Du blir ikke sliten da? Får du noe tid til en pause?

– Jeg har tre pauser i året. En lengre pause på sommeren hvor jeg er på hytta. Så har jeg to pustehull på vinteren. Ett i november hvor jeg er på Gran Canaria, og ett i januar hvor jeg drar til Miami.

Det var på én av disse turene til Gran Canaria at Pedersen fant byggesteinen som skulle strekke Eiffeltårnet på Grorud enda høyere.

Historien om undervarmen

– Jeg er jo opptatt av å holde meg i form, så jeg starter gjerne dagen med en gåtur på stranda. For seks år siden gikk jeg forbi en fyr som så veldig norsk ut, så vi hilste. Seansen gjentok seg dagen etter. Den tredje dagen ble vi stående og prate litt sammen og ble enige om å slå følge, forteller Pedersen.

Og slik startet et morgenritual. Hver morgen møttes de for å gå langs atlanterhavsstrendene.

«Jeg føler jeg har gitt veldig mange en ballast videre i livet»

RICHARD PEDERSEN

– Vi snakket om alt mellom himmel og jord. Kjemien stemte fra første øyeblikk. Jeg fortalte litt om meg selv og mitt prosjekt på Grorud. Han sa ikke så mye om seg selv, men jeg måtte jo finne ut hvem den hyggelige mannen var.

Det viser seg at det er milliardæren Trond Mohn som også gjerne tar seg et lite pust i bakken på Kanariøyene i november. De to ble etter hvert gode venner og ble enige om å møtes igjen på samme sted året etter.

Pedersen tenkte ikke så mye over møtet med Mohn, men et par måneder seinere fikk han en telefon fra Arctic Securities, et selskap hvor Mohn har en betydelig eierandel.

– De lurte på om jeg kunne komme ned på kontoret deres for å snakke litt om Grorud. Jeg forteller jo gjerne om prosjektene både jeg og Grorud er så stolte over. Og et lite håp hadde jeg jo om at jeg kanskje kunne skaffe litt støtte til noen av samfunnsprosjektene våre.

Så, en sein fredagskveld, fikk Pedersen en telefon fra lederen av Arctic Securities. Han ringte for å fortelle at de gjerne ønsket å bli samarbeidspartner med idrettslaget, og at de ville spandere en ny kunstgressbane med undervarme.

– Da ble jeg rimelig satt ut. Det er jo snakk om oppimot 20 millioner kroner. Her sitter du liksom og teller kroner for å betale regninger, og helt plutselig finnes det noe som heter millioner. Det er helt fenomenalt.

I 2019 sto baneanlegget ferdig. Hver vinter varmes banen gjennom jordvarme, og plutselig hadde både barn og voksne på Grorud et aktivitetstilbud gjennom vintermånedene.

Fellesskapsfølelsen

– Hvis du ser tilbake på utviklingen siden du startet i Grorud IL, hva tenker du da?

– Jeg blir jo veldig ydmyk. Idretten lærer barna om samarbeid og lagfølelse. Den gir fellesskap og mestringsfølelse. Her taper vi sammen og vinner sammen. Det å kunne tilrettelegge for at barn kan gjøre dette, har vært helt fenomenalt.

– Føler du at du har fått noe tilbake også?

– Jo, det er jo helt klart. Jeg har lært enormt mye av å jobbe med de unge fra området. Jeg er heldigvis én av dem som har fått jobbe tett med barn og unge som er etnisk ikke-norske. Jeg ser hvordan de har beriket norsk kultur og bydelen.

Akten: Maurice Budini har posert naken foran flere enn de fleste. I dag beholder han drakta på, her i Emanuel Vigelands mausoleum.
På flyttefot: På et år har Dana Jdid tatt med seg hjertebarnet sitt Baba bar til tre ulike lokaler. Her er baren i Folketeaterpassasjen nesten klar for åpning.
Bonde i byen? Knut Ivar Bjørklyhaug er blitt glad i Oslo, men må ofte rømme tilbake til naturen på Sunnmøre. Her er han fotografert ved Diakonhjemmet i Oslo.
Nord, sør, øst og vest: Bodil Nyheim Øigarden sier hun har like dårlig konsentrasjon som alle andre, men når hun spiller bridge, glemmer hun alt annet.

Livet

Hver uke intervjuer vi vanlige folk med litt uvanlige liv.

362 artikler