Du kan bla til neste sideBla med piltastene

SPDs kanslerkandidat Olaf Scholz har vind i seilene fem uker før valget i Tyskland:

Vinner på motpartens tabber

VENNER OG FIENDER: SPDs Olaf Scholz, i midten, anses som en litt kjedelig politiker. Det er ikke nødvendigvis noen ulempe når CDUs Armin Laschet har vært rammet av flere skandaler gjennom sommeren. Her snakker de med en frivillig i Stolberg under opprydningen etter flommene som har rammet landet den siste tida. FOTO: MARIUS BECKER, AP/NTB

FLAUSER: CV-rot, latterflause, plagiat og skattefusk. En rekke politiske brølere får De grønne, CDU og Angela Merkels utpekte etterfølger til å dale på meningsmålingene.

Så seint som i juli så det lyst ut for statsminister Angela Merkels CDU/CSU-koalisjon i forkant av valget 26. september. Da hadde kristendemokratene styrket seg og nærmet seg 30 prosent-grensa.

Få uker seinere viser imidlertid ferske meningsmålinger at sosialdemokratene i SPD har innhentet forspranget til CDU og det bayerske søsterpartiet CSU, melder NTB.

I målingen utført av Insa for Bild am Sonntag går SPD fram med to prosentpoeng til 22 prosent. CDU/CSU faller med tre prosentpoeng siden 14. august og lander med det også på 22 prosent.

Det er rekordlav oppslutning for kristendemokratene på Insas målinger.

Ved forrige valg i 2017 vant Merkels parti med 33 prosent oppslutning. På det meste fikk partiet nesten 42 prosent av stemmene ved valget i 2013.

CDU/CSU og SPD har siden 2017 styrt landet sammen i en storkoalisjon.

Upopulær kandidat

CDU/CSU valgte i april CDU-leder Armin Laschet som sin kanslerkandidat når Merkel gir seg etter 16 år i sjefsstolen.

Under et valgkampmøte i Berlin lørdag snakket Merkel varmt om etterfølgeren og uttalte at hun er «dypt overbevist» om at Laschet er rett mann for jobben som Tysklands statsminister.

«Det har alltid vært viktig for ham å sette folk og deres ukrenkelige verdighet i sentrum. Jeg er dypt overbevist om at det nettopp er med en slik holdning han vil tjene det tyske folk som statsminister», sa Merkel ifølge NTB.

Under samme møte lovet Laschet å kjempe alt han kan for seier i det kommende valget. Likevel faller partiet som en stein på meningsmålingene.

Kate Hansen Bundt, Tyskland-kjenner og generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité, tror fallet på meningsmålingene til dels kommer av en slags trøtthet med partiet som har sittet med regjeringsmakta i 16 år.

Men det kan også forklares med partiets kanslerkandidat, mener hun.

– Laschet er ekstremt upopulær. Allerede da CDU valgte Laschet framfor den mer karismatiske bayeren Marcus Söder, ble det krangel. Det ga ham en dårlig start, sier Bundt.

– Merkel har vært en stabil, nøktern og rasjonell «mutter». Hun har blitt valgt i frie demokratiske valg fire ganger på rad og har tidvis vært mer populær enn sitt parti. Slik sett har hun sikret gjenvalgene. Laschet virker utrygg, og han har motstand selv i eget parti fra folk som frykter at CDU taper og mener han bør byttes ut fem uker før valget.

Skandalesommer

Laschet har stått for den ene flausen etter den andre denne sommeren.

I juli ble han filmet leende i bakgrunnen under en pressekonferanse om ødeleggelsene etter flomkatastrofen som blant annet rammet hans egen delstat Nordrhein-Westfalen.

«Laschet ler mens landet gråter», skrev avisa Bild ifølge NTB.

Kort tid seinere ble han tatt for plagiat i en bok han utga for tolv år siden. Dette, i tillegg til manglende reaksjon på viktige politiske saker som FNs klimarapport, har ført til omdømmetap for både partiet og kandidaten, mener Bundt.

– Flomkatastrofen satte ekstra fokus på klimakrisa. Den har Laschet vært dårlig på å møte, og som ministerpresident i en delstat hvor mange lever av kulldrift, sliter han med å rette oppmerksomhet mot klimaspørsmål.

Bundt mener det også tok lang tid før Merkel og resten av regjeringen reagerte på advarslene fra Kabul.

– Mange mener at de har vært for dårlige på beredskap og vist motvilje til å ta ansvar, sier Bundt.

Sylvia Pantel og flere andre CDU-politikere har oppfordret Laschet til å trekke seg. En fersk måling fra Der Spiegel viser i tillegg at hele 70 prosent av CDU/CSUs velgere ønsker at Laschet byttes ut med Markus Söder fra CSU i Bayern.

Söder stilte selv opp på lørdagens valgkampmøte for å vise sin støtte til Laschet: «Alle må forstå at alt i dag står på spill. (…) Det er ikke et spørsmål om hvordan vi skal styre, men muligens hvorvidt vi skal styre», sa Söder lørdag ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

«Det er på tide å virkelig kjempe. Jeg har ingen interesse av å gå i opposisjon», sa han videre.

Scholz-effekten

Også partiet De grønnes kandidat Annalena Baerbock har tabbet seg ut gjentatte ganger denne sommeren.

I ukene etter at hun ble lansert som kanslerkandidat, var partiet oppe i 27 prosent på meningsmålingene. Så kom det fram at hun både har juksa med CV-en sin og glemt å innrapportere betydelige inntekter.

«Laschet virker utrygg, og han har motstand selv i eget parti fra folk som mener han bør byttes ut fem uker før valget»

KATE HANSEN BUNDT, TYSKLAND-KJENNER

Flausene merkes på meningsmålingene, som nå viser at partiet ligger på omkring 17 prosent oppslutning.

Mens 12 prosent av de spurte i den ferske målingen ønsker at Laschet skal ta over etter Merkel, vil 13 prosent ha De grønnes leder Annalena Baerbock til ny statsminister og hele 34 prosent SPDs Olaf Scholz.

– Det er litt pussig, for SPD har ligget med brukket rygg de siste par årene. Plutselig framstår Scholz som en stabil, rolig og troverdig kandidat, sier Bundt.

Scholz dro som finansminister til flomområdene og kunne der love at regjeringen skulle bruke penger på å bygge opp igjen. Det tror Bundt han vant mye på – på bekostning av CDU.

– Han er ikke så karismatisk. Han er egentlig en ganske kjedelig type. Men han har klart å håndtere kriser bedre enn motstanderne, og hans største fordel er de andre kanslerkandidatenes feilsteg og omdømmetap.

De grønne kommer inn

Bundt sliter med å se for seg at Laschet skal klare å hente seg inn før valgdagen 26. september.

– Det er vanskelig å si. CDU prøvde på lørdag, da både Merkel og Söder opptrådte sammen med ham for å gi ham en boost i valgkampen. Men det gjorde ikke susen, sier hun.

– De grønne kommer inn i regjeringen – åkkesom. Trolig sammen med det lille, liberalistiske FDP. Da er spørsmålet hvilket av dagens to regjeringspartier som har flest stemmer og mest å tilby – CDU eller SPD.

Av saker som kommer til å være viktige inn mot valgdagen, peker Bundt på sosial ulikhet og minstelønn, klima, manglende offentlige reformer, pandemihåndteringen og muligens følgene av nederlaget i Afghanistan.

– Det blir også spennende å se hvordan de to ytterpartiene gjør det, men de ligger foreløpig ganske dårlig an, sier hun.

– Og det er viktig å minne om at over 80 prosent av tyske velgere befinner seg i sentrum – tyske valg vinnes i «die Mitte».

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production