Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Frankrike

Raser mot ny lov

Omstridt koronapass møter protester i hele Frankrike:

DEMONSTRERER: Strasbourg er en av byene der store protester mot Frankrikes nye koronapass ble holdt forrige lørdag. «Nei til koronapass, obligatorisk vaksine, diktatur og manipulasjon» lød en av plakatene i demonstrasjonen. I dag er det duket for nye protester. FOTO: MICHEL EULER, SCANPIX/NTB Jean-Francois Badias

114.000 franskmenn tok til gatene i protest mot regjeringens nye koronapass sist lørdag. Siden har det blitt holdt daglige protester i Paris og i andre franske byer.

I dag er det duket for nye demonstrasjoner, etter at et flertall i nasjonalforsamlingen natt til fredag stemte for å innføre Macron-regjeringens såkalte «anti-covid-19-lov».

Vaksinepåbud for enkelte

Lovforslaget, som nå sendes videre til senatet for ekspressbehandling, innebærer blant annet et vaksinepåbud fra 25. september for helsepersonell, ansatte på eldrehjem og brannmenn. Politiet pålegges derimot ikke å ta vaksine.

Selv om mange har protestert mot dette, særlig fra yrkesgruppene det gjelder, har tiltaket relativt stor støtte. 69 prosent av befolkningen sa i en spørreundersøkelse for en uke siden at de støttet vaksinepåbud for helsepersonell.

Støtta er imidlertid klart størst blant velgere som støtter regjeringspartiet til president Emmanuel Macron, enn de som støtter opposisjonen.

Kontroversielt koronapass

Macrons ønske om å innføre et koronapass har vakt størst oppsikt. Riktignok støtter et flertall i folket og i parlamentet et såkalt «pass sanitaire», men reglene og måten det skal anvendes på, provoserer mange.

Utrullingen har allerede begynt: Fra og med onsdag denne uka har franskmenn som vil på kino, konsert, museum, teater, diskotek og liknende, måttet bevise at de enten har fått to vaksinedoser for minst en uke siden, fått påvist negativ koronatest innen siste 48 timer eller har hatt korona i løpet av det siste halvåret.

Fra begynnelsen av august er dette et krav også for å slippe inn på restauranter, barer, kafeer og kjøpesentre. Ifølge transportministeren vil det «en gang mellom 5. og 15. august» også innføres krav om gyldig koronapass for å ta langdistansetog og fly. Sjefen for Frankrikes statlige jernbaneselskap varslet på torsdag at passasjerer kan vente seg «massive kontroller».

Reglene gjelder alle ned til tolv års alder. Det har derfor møtt hard kritikk at regjeringens opprinnelige lovforslag var fullt av harde sanksjoner, med høye fengselsstraffer og bøter på flere titalls tusen euro for regelbrytere. Blant annet foreslo regjeringen at framvisning av et falskt koronapass straffes med fem års fengsel og 75.000 euro i bot, tilsvarende 819.000 norske kroner. Dette ble strøket på initiativ av sosialistpartiet, som fikk støtte fra opposisjonen både til venstre og høyre.

Uvaksinerte kan få fyken

Særlig partiene på venstresida har hatt utfordringer med kommunikasjonen i den betente debatten, mener noen kommentatorer; det er ikke alltid lett å formidle at man kan være mot koronapasset eller deler av koronaloven, uten å være vaksinemotstander. Derfor har venstreprofiler fokusert særlig på de usosiale effektene, som at koronatester fra i høst ikke lenger skal være gratis.

Venstresidas motstand har også vært stor mot regelen om at arbeidsgivere tillates å sparke ansatte som ikke vil ta vaksine. En ansatt på en arbeidsplass «åpen for publikum», kan suspenderes på dagen og etter to måneder miste jobben, om han eller hun ikke har gyldig koronapass. Et flertall sikret at dette punktet blir stående, etter en lang og hard debatt som varte til morgengry.

Lederen av organisasjonen Attac i Frankrike Aurélie Trouvé tvitret like etterpå at det var «smertefullt å våkne opp til» nyheten.

Vaksineskepsis synker

Historisk har vaksineskepsisen i Frankrike vært stor i europeisk sammenheng, men den har sunket betraktelig i løpet av pandemien. I januar, da vaksinene ble rullet ut, viste meningsmålinger at kun rundt 40 prosent av befolkningen ville vaksinere seg. Fire måneder seinere sa 65 prosent at de ville ta vaksinen eller allerede hadde gjort det.