Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Republiken Jämtland finnes kanskje ikke, men det gjør egentlig ikke noen landegrenser.

Heteslag

DET FORJETTEDE JÄMTLAND: Stefan Sundstrøm nyter politisk asyl i Republiken Jämtland. Der er det varmt som i Helvete, skriver han. © FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Dro nordover med noen kamerater, vi skulle filme folk som gjør ting, og ikke bare prater. Jeg var glad for å slippe unna varmebølgen i Mälardalen. Men så viste det seg at det var enda varmere der oppe i nord, 28 grader om morgenen. Vi dro ut i de knusktørre hogstfeltene og filmet døende lav som var spart av skogsmaskinene. Siden selskapene ikke vil framstå som onde og vil kunne selge FSC-merket tømmer, hadde de spart en ensom selje som hadde lungenever på stammen. Det dør naturligvis likevel, når det ikke finnes andre trær som kan hindre uttørking. Snart vil både den rødlistede lungeneveren, og treet den vokste på, være døde, men skogsselskapet kunne selge tømmeret som et godt miljøvalg.

Oversatt av Lars Nygaard. Stefan Sundström, Anna Blix, Kathrine Kinn og Frans-Jan Parmentier skriver om natur, miljø og landbruk i Klassekampen hver fredag.