Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Det fins mange fortellinger om 22. juli. Én av dem er hat mot muslimer.

Global islamofobi

TERRORENS OMFANG: Det er ti år som mellom drapet på Benjamin Hermansen og 22. juli-terroren, og to dager før tiårsmarkeringen til sistnevnte, blir Hermansens minnesmerke i Oslo tagget med påskriften «Breivik fikk rett». FOTO: JOHANNES DVORAK LAGOS/NTB

22. juli var et angrep på Arbeiderpartiet, med begrunnelsen at partiet skulle ha forrådt nasjonen. Terroristen ønsket å starte full borgerkrig for å stoppe «islamiseringen av Europa» og for å utslette dem han mente la til rette for dette, nemlig såkalte kulturmarxister. Men det 1500 siders lange «klipp-og-lim»-manifestet er også gjennomsyret av hat mot islam og mot muslimer. Derfor, selv om terrorhandlingene var et direkte angrep på Arbeiderpartiet, var det også et angrep på det flerkulturelle og flerreligiøse Norge, med muslimer utropt som den store hovedfienden. Anerkjennelsen av dette er viktig for norske muslimer generelt og Utøya-overlevende med muslimsk bakgrunn spesielt.

Lars Gule, Anne Kalvig, Gina Lende, Gyrid Gunnes og Ingrid Vik skriver om religion i Klassekampen hver torsdag. Iselin Frydenlund er gjesteskribent.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production