Du kan bla til neste sideBla med piltastene

For første gang reiser Zapatistene ut av Mexico. Første stopp er Europa.

Revolusjonær reise

ZAPATISTENES INNTOG: Zapatistene har aldri offisielt reist ut av Mexico, men når de nå for aller første gang tar steget ut over grensene, på en reise de annonserte høsten 2020, er det for å lytte til og komme i dialog med alle indignerte, opprørte, undertrykte, organiserte og uorganiserte som ønsker og vil ha systemendring mot kapitalismen, skriver Sonia Muñoz Llort. unknown

«På vegne av kvinnene, barna, mennene, eldre og selvfølgelig andre Zapatistas erklærer jeg at navnet på dette landet, som dets innfødte nå kaller «Europa», fremover vil hete: Slumil K´ajxemk´op», sa transkvinnen, urfolkskvinnen, og zapatistkvinnen Marijose fra Mexicos sørligste delstat Chiapas, i det hun satte foten i land på det europeiske kontinent tirsdag 22. juni i år. Det «gamle» kontinentet Europa er nå omdøpt av dem som en gang ble kolonisert for nøyaktig 500 år siden, og det nye navnet kan oversettes til «Ulydig land», eller «Landet som ikke trekker seg, som ikke gir opp». «Slik vil det være kjent blant lokalbefolkningen og fremmede mens det er noen her som ikke overgir seg, ikke selger seg selv og ikke gir opp», fortsatte Marijose i det hun gikk i land i Vigo, Spania.

Feministene Bodil Stenseth, Wencke Mühleisen, Asta Beate Håland, Stephen Walton, Muna Jibril og Hanne Linn Skogvang skriver i Klassekampen mandager. Sonia Muñoz Llort er gjesteskribent i Feminist, Javisst.