Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Kommentarer og innlegg om strandsonen, jordbruk og boligpolitikk har blitt blokkert av Facebook:

Fikk rødt kort etter innlegg

SLÅTT NED PÅ: Christina Fjeldavli, Tatiana Romyni Kroff og Jone Arnfinnson Randa har har alle blitt blokkert etter å ha delt disse Rødt-relaterte innleggene på Facebook. SKJERMDUMPER: FRA FACEBOOK

UTVIST: Den siste uka har flere Facebook-brukere blitt utestengt etter å ha delt saker om Rødt.

Den siste uka har flere Facebook-brukere blitt blokkert fra å dele og kommentere innhold, etter å ha delt Rødt-relatert innhold.

Klassekampen har vært i kontakt med flere som forteller at de har blitt blokkert etter å ha delt delebilder, avisinnlegg eller lenker til partiets nettsider.

Tre brukere forteller at de har blitt blokkert for å dele innhold om boligpolitikk, bevaring av strandsonen og jordbruksopprøret. De betegner reaksjonen som absurd.

Bevar strandsonen

En av dem som har opplevd å bli blokkert, er Tatiana Romyni Kroff. Forrige fredag delte hun et såkalt delebilde fra Rødt, med teksten «Strandsonen er for alle». Kort tid seinere fikk hun beskjed om at kontoen hennes var blitt «midlertidig begrenset» og at hun ikke fikk dele flere lenker.

– Forrige gang jeg delte noe på Facebook, var det en video av «Grenland Brass», og det var 18 dager tidligere. Jeg tviler på at det var den som fikk meg kastet ut, forteller hun.

Tredje boligsektor

Jone Arnfinnson Randa er valgkampsekretær for Rødt i Akershus. På mandag deltok han i en diskusjonstråd om boligpolitikk. Der la han ut en lenke til en artikkel på Rødts nettsider, som beskriver partiets forslag om «en tredje boligsektor».

Seinere fikk han beskjed fra Facebooks «støtteteam», som informerte om at kommentaren var skjult for andre, fordi den brøt med plattformens retningslinjer.

Randa tror Facebooks algoritmer, som er laget for å automatisk fjerne uønsket innhold, har skylda.

I en tekstmelding til Klassekampen skriver han at når algoritmer blokkerer politisk debatt, «skulle en tro at de ville brukt noe av inntektene sine på rundt 86 milliarder dollar på å ansette flere faktiske folk til å moderere».

Jordbruksopprøret

Christina Fjeldavli er medlem av Rødt Tønsberg og delte et avisinnlegg i Tønsbergs Blad med tittelen «Ja til norsk matproduksjon». Innlegget er signert av Bjørnar Moxnes og Maren Kurdøl, Rødts førstekandidat i Vestfold.

STOPP: Eksempler på meldinger personer Klassekampen har vært i kontakt med, har blitt møtt av på Facebook etter å ha delt Rødt-relatert innhold.

Etter å ha delt innlegget fikk også hun melding om at hun var «midlertidig begrenset» fra å dele lenker. Hun forteller at mange venner og bekjente har opplevd lignende de siste dagene. Hun forteller også at mange har vært redde for å ta det opp i frykt for å virke paranoide.

– Det er påfallende at det er de mest systemkritiske vennene mine som opplever dette mest. Derfor er det vanskelig å tenke seg at dette bare er tilfeldig, sier hun.

Advarer mot innblanding

Rødt sentralt har de siste dagene forsøkt å få en oversikt over hva som har skjedd. De tror ikke at Facebooks sanksjoner er rettet spesifikt mot partiet, men bekrefter at mange medlemmer har rapportert om problemet.

Nestleder Marie Sneve Martiniusen skriver i en e-post til Klassekampen:

«Uansett hva som ligger bak, så mener vi det må være lov å ta til orde for en mer rettferdig boligpolitikk på sosiale medier.»

Videre skriver hun at Rødt mener det norske demokratiet må beskyttes mot udemokratisk påvirkning utenfra, og at «det vil være helt uakseptabelt» om den norske valgkampen blir påvirket av private, amerikanske selskaper.

Ser på saken

Klassekampen har forelagt Facebook de konkrete eksemplene og spurt om hvorfor innleggene har blitt blokkert. I en e-post svarer Camilla Nordsted, kommunikasjonskonsulent i Facebook nordic, at «vårt team arbeider med å undersøke hvorfor de personene du har gjort oss oppmerksomme på har blitt blokkert fra Facebook, eller opplevd restriksjoner i forhold til å dele innlegg».

Klassekampen har også spurt om innleggene er fjernet på grunn av sitt politiske innhold, og om hvordan Facebook arbeider med å sikre at lovlige ytteringer ikke skal bli rammet av plattformens algoritmer.

«Vi arbeider hele tida på å forbedre opplevelsen av Facebook og Instagram og har de siste årene blitt mye bedre og raskere til å fjerne innhold vi ikke tillater på våre plattformer. I forhold til for eksempel hatefulle ytringer, fjerner vi ved hjelp av teknologi fjerner vi i dag hele 97 prosent proaktivt, det vil si før brukerne behøver å anmelde det til oss. I 2018 var det tallet kun 38 prosent. Men å bygge en ramme for fri tale, som fungerer for alle – og som vi effektivt kan håndheve – er ikke noen lett oppgave», skriver Nordsted.

Videre svarer hun at «våre fellesskapsregler er designet for å gi ytringsfriheten så breie rammer som mulig».

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production