Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Profesjonelle fightere er inspirert av vikinger og nordisk mytologi.

Vikingkrigerne

NORRØN RENESSANSE: Vikingtoktenes tid er forbi, men slagene og kampene lever i beste velgående. Her er MMA-utøver Emil «Valhalla» Meek (32) på pressekonferanse i 2016, rett før han ble første nordmann til å delta i UFC. FOTO: LISE ÅSERUD, NTB Lise ?serud

Vikingtiden har lenge spilt en sentral rolle i de nordiske landenes historiske selvforståelse og er Skandinavias sterkeste kulturelle merkevare. Den brukes flittig i reklame for alt fra matvarer og teknologi til kosmetikk og trafikksikkerhet. Vikingen brukes til å signalisere at produkter er sterke, holdbare, rustikke og maskuline og framfor alt at de er nordiske. Vikingene framstilles som arketypiske nordiske krigere og nesten alltid som menn. På samme måte bruker andre land krigere som symboler på nasjonal styrke og historiske røtter. De fleste av oss gjenkjenner for eksempel cowboyen som symbolsk inkarnasjon av USAs historie. England har brukt Robin Hood og Richard Løvehjerte, og Japan har brukt samuraien og ninjaen.

Lars Gule, Anne Kalvig, Gina Lende, Gyrid Gunnes og Ingrid Vik skriver om religion i Klassekampen hver torsdag. Tao Thykier Makeef er gjesteskribent.