Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Studentorganisasjon forventer at neste regjering fikser studentenes tenner:

Tannpine for studentene

VONDT: Aurora Stavem har tannpine, men velger vondt i tenna over smerten et dyrt tann­legebesøk kan påføre en stram studentøkonomi. Bare 27 prosent av studenter går til tann­legen årlig, viser studentundersøkelse.

AU: Studenten Aurora Stavem har hatt tannpine i fem dager. Frykten for stiv tannlegeregning gjør at hun tar ibux for å døyve smertene, heller enn å gå til tannlegen.

Da Aurora Stavem var til sjekk hos tannlegen i fjor, spådde tannlegen at den ene framvoksende visdomstanna kunne skape trøbbel. Spådommen har slått til.

De fem siste dagene har tannpinen vært der hele tida. Hun spiser lite fordi det gjør vondt å tygge, og smertene gjør at hun er konstant sliten i kroppen.

– Hadde jeg hatt så vondt noe annet sted i kroppen, hadde jeg gått til legen for lenge siden, sier Stavem, som går første år på medisinstudiet ved Universitetet i Oslo.

Dessverre for henne regner ikke norsk helsevesen eller velferdsstaten tennene som en del av kroppen. I hvert fall ikke for studenter.

Må ta regningen

Uten hjelp fra staten kan et tannlegebesøk bli smertefullt på flere måter.

Trekking av en visdomstann kan, avhengig av hvor komplisert den er å trekke, koste flere tusen kroner.

Stavem og vennene hennes har hørt om studenter som har fått regning på over ti tusen kroner hos tannlegen og måttet ta opp kredittkortgjeld for å betale.

– Jeg tar paracet og ibux og håper at det skal gå over. Det funker sånn passe, sier Stavem.

Hun gjør en løpende vurdering. Blir smerten så ille at hun ikke klarer å ta til seg mat og drikke eller fungere på jobb, må hun ta turen til tannlegen, men enn så lenge holder hun ut på smertestillende.

Hun har sommerjobb, så en tur til tannlegen hadde ikke ruinert henne, men på stram studentøkonomi er det en utgift hun egentlig ikke har råd til.

– Det er helt uforståelig hvorfor man lager et skille mellom tennene og resten av kroppen. Når du går med vondt i tennene, påvirker det hele helsetilstanden din, sier Stavem.

Færre sjekker

– Dette er dessverre ikke en uvanlig historie. Jeg kjenner flere med lignende fortellinger, sier Tuva Todnem Lund, påtroppende leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO).

Tall fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (Shot) viser at andelen studenter som går årlig til tannlege falt fra 43 prosent i 2010 til 27 prosent i 2018.

«Mange studenters økonomi går i minus hver måned. Da er det ikke et reelt valg å gå til tannlegen»

TUVA TODNEM LUND, PÅTROPPENDE LEDER I NSO

– Mange studenters økonomi går i minus hver måned. Da er det ikke et reelt valg å gå til tannlegen. Mangel på behandling nå kan gi varige konsekvenser og dårlig tannhelse seinere i livet, sier Lund.

NSO krever at studenters tannhelse skal omfattes av folketrygda, slik at staten tar regningen.

Tenna på agendaen

Nå håper de på gjennomslag hos politikerne i løpet av neste stortingsperiode. Den politiske debatten viser at det er håp:

  • SV og Rødt har begge tannhelsereform blant sine prioriterte saker.
  • Nylig stemte Stortinget over en rekke forslag om tannhelsereform fra disse partiene. De falt, men kravet vil komme med fornyet styrke neste periode hvis det blir maktskifte.
  • Arbeiderpartiet (Ap) stemte mot SV og Rødts reformforsøk på Stortinget, men har lovet å løfte tannhelse i neste stortingsperiode.
  • Ap vil gradvis utvide gratis tannhelse og refusjonsordninger til å omfatte flere. I første omgang skal det bli gratis for alle opp til 21 år, og folk opp til 25 skal bare betale halv pris.

– Vi forventer at politikerne leverer på løftene sine, sier Lund i NSO.

KLASSE: Mímir Kristjánsson tror offentlig tannhelse ville vært en selvfølge om dårlige tenner hadde rammet alle samfunnslag likt.FOTO: SIV DOLMEN
BRUKER GEBISS: Stian White Brua har mistet alle tenna i overkjeven som følge av en fedmeoperasjon han tok for fem år siden. Foto: Tom Henning Bratlie
TRENGER BEHANDLING: Man trenger ikke tannlegeutdannelse for å se at Lars Henrik Jensen har behov for tannlegebehandling, men uten penger sliter han med å få hjelpa han trenger.
FOTO: PRIVAT
DELTE HISTORIE: Siw Iren Nysæther Nyborg har gitt et ansikt til dem som er blitt sviktet av et tannhelsesystem som sender regningen til den enkelte. FOTO: HANNE MARIE LENTH SOLBØ
Serie

Nasjonal tannpine

Klassekampen borer i tannhelsetjenesten.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production