Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Venstrekandidat Pedro Castillo med knapp ledelse over Keiko Fujimori i Perus presidentvalg:

Nekter å godta nederlag

MYE PÅ SPILL: Keiko Fujimori kan ende tilbake i fengsel dersom hun ikke slår Pedro Castillo og blir Perus neste president. FOTO: ERNESTO BENAVIDES, AFP/NTB

OPPRØR: Pedro Castillos fattige tilhengere på landsbygda spiste opp forspranget til høyrepopulist Keiko Fujimori. Hun skylder på valgfusk.

Da Klassekampen gikk i trykken i går hadde venstrekandidat og bygdelærer Pedro Castillo en knepen ledelse i søndagens ekstremt jevne presidentvalg i Peru.

Med 96,8 prosent av alle valgkretser opptalt, hadde Castillo ifølge det nasjonale valgrådet en ledelse på 50,3 prosent mot høyrekandidat Keiko Fujimoris 49,7 prosent. Forspranget var på totalt 87.000 stemmer.

Om ledelsen holder inn, vil det være en historisk seier og et gjennombrudd for en tradisjonelt svak venstreside i Peru, som gjennom Castillo har mobilisert fattige og bønder på landsbygda mot landets eliter i hovedstaden Lima.

Fujimori kan på sin side tape sitt tredje strake presidentvalg og risikerer å bli kastet tilbake i fengsel for korrupsjon. Hun hevdet natt til i går, uten bevis, at Castillos ledelse var et resultat av valgfusk. I Lima demonstrerte tilhengerne hennes med peruanske flagg og skilt med påskriften «nei til svindel».

Castillo ba folk følge nøye med for å «forsvare demokratiet som kommer til uttrykk gjennom hver stemme, i og utenfor vårt elskede Peru».

Kan ta flere dager

Da Klassekampen gikk i trykken manglet fortsatt stemmer fra utlandet og landsbygda. Samtidig var omstridte stemmer fra hundrevis av valgkretser sendt til vurdering hos landets valgdomstol. En slik gjennomgang kan ta tid.

– Alt tyder på at Castillo har vunnet, men vi må være tålmodige, sier Fredy Leon til Klassekampen.

Leon, en politisk flyktning fra Peru, har drevet valgkamp for Castillo blant peruanere i Norge. Det endte med Castillo-seier, 51 mot 40 stemmer.

Castillos totale forsprang kan imidlertid krympe når land med flere Fujimori-velgere, som USA og Spania, blir ferdig opptalt. Leon tror likevel det «matematisk er game over» .

– Men det vil trolig ta noen dager før valgmyndighetene kan kåre en vinner. Alle kretser må telles først, sier han.

Overlegen på bygda

Da det første foreløpige resultatet ble offentliggjort natt til mandag, hadde Fujimori en ledelse på over 4 prosentpoeng. I Norge rapporterte blant annet NRK at høyresida hadde vunnet valget.

Men dette resultatet var basert på rundt 70 prosent av valgkretsene. Og flertallet av disse kretsene var fra Lima og andre kystbyer der Fujimori har et klart overtak på Castillo. I Lima fikk hun for eksempel 65 prosent av stemmene.

Og da stemmene fra landsbygda begynte å tikke inn utover mandagen, spiste Castillo sakte, men sikkert opp forspranget. I den sørlige delstaten Puno, ved grensa til Bolivia, fikk han til slutt 89 prosent av stemmene.

Som Klassekampen skrev forrige lørdag har en stor andel av disse velgerne urfolksbakgrunn og har sett hva tidligere venstrepresident Evo Morales og Mas har fått til siden 2005 i nabolandet Bolivia. Til slutt var det stemmer fra den rurale Cusco-regionen, også sør i landet, som sendte Castillo forbi Fujimori.

Falske nyheter florerer

I valgkampen lovet både Castillo og Fujimori å respektere valgresultatet. Men noen få timer etter at Castillo hadde tatt ledelsen, svarte Fujimori med å hevde at det fantes «indikasjoner på valgfusk». Det gjorde hun også da hun tapte forrige presidentvalg mot Pedro Pablo Kuczynski i 2016.

Fujimori er datter av tidligere president Alberto Fujimori, som sitter fengslet for korrupsjon og for menneskerettighetsbrudd i den blodige borgerkrigen mot geriljagruppa Den lysende sti på 1990-tallet. Han ble også notorisk for tvangssterilisering av urfolkskvinner. Keiko har lovet å sette faren fri om hun vinner.

Selv ble hun arrestert i 2018, siktet for hvitvasking av penger. Hun ble sluppet ut i fjor, men kan ende tilbake i fengsel uten beskyttelsen presidenttittelen ville gitt henne.

Tidligere leder for valgrådet, Fernando Tuesta Soldevilla, var blant dem som pekte på at det ikke finnes noen bevis for Fujimoris anklager om valgfusk. Via Twitter slo han også tilbake mot falske nyheter som det nå florerer av på sosiale medier.

Natt til i går rykket også det nasjonale valgrådet ut mot «noticias falsas» fra en av høyresidas journalister, som hevdet at Castillos parti hadde annullert så mye som 375.000 stemmer.

USA-konsul skaper uro

På venstresida frykter mange at skittent spill skal hindre Castillo makta. Natt til i går skapte det uro da avisa El Pais sin Lima-korrespondent Jaqueline Fawks omtalte et lydklipp av Perus konsul i USA.

I klippet kan konsulen, Eduardo Gonzales, ifølge Fawks, høres si at stemmene han skal frakte til Lima fra USA vil «utgjøre forskjellen» og sørge for at Fujimori til slutt vinner valget.

Etter Fawks omtale av saken rykket Perus utenriksdepartement ut og sa at «funksjonæren hvis stemme dukker opp i lydklippet» var blitt fratatt oppdraget med å frakte stemmene til Lima.

Klare til kamp

Pedro Castillo ble kjent som leder for en nasjonal lærerstreik i 2017 og har støtte fra en rekke sosiale bevegelser.

Den sosialt konservative læreren har gått til valg på økonomisk omfordeling og større statlig kontroll over landets private selskaper, ikke minst i gruve- og gassindustrien.

Høyresida har forsøkt å stemple Castillo som en kommunistisk terrorist med bånd til Den lysende sti Selv om Castillo til slutt ender med flest stemmer, sier Fredy Leon at han bare er 75 prosent sikker på at venstrekandidaten til slutt blir landets neste president.

– Dette er Peru. Alt kan skje, sier han.

Han peker på at høyresida har stor innflytelse over offentlige institusjoner, militæret og massemediene.

– Det er tragisk at Fujimori ikke vil godta å tape. Og deler av høyresida vil trolig forsøke å skape kaos, sier han.

Keikos valgfuskanklager minner mange om kuppet i Bolivia i 2019. Da hevdet høyresida at storseieren til Evo Morales, sikret av stemmer fra bygda, var et resultat av valgfusk.

Dersom en lignende situasjon mot formodning skulle oppstå i Peru, tror Leon at Castillos tilhengere vil mobilisere til forsvar for sin kandidat på langt sterkere vis enn folk i Bolivia. Der var mange ikke lenger like ivrige forsvarere av Evo som hadde sittet med makta siden 2005.

– I Bolivia satt mange folk bare å så på og lot kuppet skje. I Peru vil folk protestere. Folk i sør, der Castillo vant stort, er kjent for sin mobiliseringsevne og vilje til å kjempe mot makta, sier Leon.

Venstrehåpet i Peru
SAMLING

Venstrehåpet i Peru

6. juni tapte venstrekandidaten Pedro Castillo for høyresida i Peru. Men håpet har ikke sluknet ennå.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production