Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Kunst

Intimt verdensblikk

PERSONLIG: I Reidun Tordhols tre portretter av søskenflokken, her «Vi var tre – Jorun», bruker hun hver søsters yndlingsfarge da de var barn. © FOTO: GALLERI DOBLOUG

Galleri Dobloug, Oslo

Står til 20. juni 2021

Utstillingen hos Galleri Dobloug bekrefter Reidun Tordhols posisjon som en av sin generasjons fremste figurative malere.

90-årsjubileet ville kanskje innby til en fyldig retrospektiv utstilling, men her er de fleste bildene signert 2020.

De sterkeste virkemidlene i bildene er en rein og forenklet formoppfatning forent med et blikk for små skiftninger i fargenyanser og valører. Betydningen av fargen som stemningsskapende og meningsbærende element blir tydeligst markert i Tordhols tre portretter av sine to søstre og seg selv som barn, der hun bruker hver søsters yndlingsfarge som grunnfarge.

«Den lokale forankringen løfter blikket»

Nære ting i omgivelsene og portretter av familie og venner, bygd på naturobservasjon, utgjør resonansbunnen i mange av bildene. Men de blir bare unntaksvis forklart. Dette er kunst fri for store fakter og teatralitet. Bildene har en presisjon i formen, harmoni i komposisjonen og en intensitet i koloritten som gjør dem til meditasjoner over det enkle liv.

Tordhol framstår som en sann klassiker i norsk kunst, både gjennom referanser til den kunsthistoriske arven og ved å formidle noe tidløst.

Reidun Tordhol tilhører en generasjon som ikke fant seg til rette verken i den lyriske abstraksjonen eller det konstruktive maleriet på 1950-tallet. Hun søkte seg mot en ny figurasjon som hentet impulser på tvers av ismer og tidsaldre. Kunsten hennes kan derfor ikke settes i en stilistisk bås, men utmerker seg gjennom finurlige referanser. I bildene finner vi elementer fra renessanse til Paul Cézanne – ja, og et nitid gjengitt postkort etter et maleri av samtidas kanskje fremste abstrakte maler, Sean Scully.

Tordhol henter ideer og maleriske løsninger på former og motiver som hun omformer til sitt personlige bilde av verden. Med røtter i en intellektuell og spirituell tradisjon fra hjemtraktene i Gudbrandsdalen, utveksles ideer om kristendom, humanisme og antroposofi.

Den lokale forankringen gir et solid feste for å løfte blikket og ta inn over seg impulser fra verdenskunsten. Det gir intime bilder som formidler et budskap om bildekunst som en avgrenset og autonom erkjennelsesform og disiplin.