Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Ingenting er så fantastisk og så vanskelig som feltarbeid.

Teori og praksis

MAGI: Feltarbeid kan gi magiske øyeblikk, skriver Lene Liebe Delsett – men bildet av «den hvite mann med bredbremmet hatt som utforsker verden» kan med fordel utvides. Her fra en utgraving av 98 millioner gamle fossiler i Neuquén-provinsen i Argentina. FOTO: JOSE LUIS CARBALLIDO, AFP/NTB JOSE LUIS CARBALLIDO

Det er tomt i gangene på steder der det jobber naturforskere, og det er ikke på grunn av korona. Fra nå av blir det vanskelig å avtale møter med forskere, og noen kan du ikke engang nå per telefon. De skulker ikke, de er i felt. For forskere innen naturvitenskap betyr feltarbeid at man er ute i den naturen man forsker på for å samle data, gjerne med studenter. Vi måler trær, tar vannprøver, sender av gårde kameradroner, graver opp steinprøver eller merker opp eksperimentområder. Noe feltarbeid kan gjøres på vinteren. Mine kolleger tok vannprøver i vinter etter å ha boret hull i isen, og de som forsker på snø har kanskje noen stille måneder i tiden framover. Men i et land som Norge finnes det i høyeste grad en feltsesong. Den delen av året der snøen er borte, når plantene vokser, dyra er våkne og man kan grave i jorda.

Stefan Sundström, Anna Blix, Kathrine Kinn, Frans-Jan Parmentier og Anne Sverdrup-Thygeson skriver om natur, miljø og landbruk i Klassekampen hver fredag. Lene Liebe Delsett er gjesteskribent.