Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Hva med de unge?

Maria Walberg fra Industri Energi hyller i Klassekampen («Kron og mynt» 26. mai) trepartssamarbeidet mellom LO, NHO og staten, som et middel og en forutsetning for å finne en klimavei inn i framtida som ikke skaper arbeidsløshet og sosial uro.

Greit nok, så langt. Men hun glemmer en viktig fjerde part: de unge, som ikke har makt og ikke er med når superlobbyen hennes legger sine slagplaner. Og de som ennå ikke er født, men som vil bli sittende igjen med regninga hvis planen ikke er god nok.

Walberg forteller om den gode prosessen som har vært. Men det er ikke lenge sida LO og NHO fikk Stortinget med på å gi milliardstøtte til olje- og flyindustrien i krise. Ukritisk. I en internasjonal rangering av 30 land etter evnen til å bruke situasjonen til grønn omstilling, havner Norge på 29. plass.

Nå lanserer de samme kreftene en industri- og energiplan, der våre enorme miljø- og klimaproblemer skal løses uten rask nedtrapping av olje og gass slik også IEA nå anbefaler. Nærmest smertefritt.

Men når noe virker for godt til å være sant, er det som regel det. Derfor sliter også planmakerne fra første stund med troverdigheten. Det rare er, at de virker overraska over at det er slik.