Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Kritikk

Kritikk fra uka som gikk

«ETASJE 3,7»

Forestilling av Claire de Wangen. Sandakerveien 33, Oslo. Anmeldt av Julie Rongved Amundsen 25. mai.

Med hodetelefoner står vi ti stykker med god avstand ute på parkeringsplassen, mens vinduene i huset lyses opp ett etter ett. Gjennom de opplyste vinduene får vi se små brokker av liv. Vaktmesteren forsøker å reparere noe, noen andre er bekymret for strømmen. En baby gråter i oppgangen, en dame spiller cello samtidig som hun får noe intravenøst av en pleier. I ett vindu skjer det kanskje noe kriminelt. Noen av beboerne interagerer med hverandre, men i all hovedsak er de aleine. I «Etasje 3,7» bruker Dewangen-produksjoner nysgjerrigheten og kikkermentaliteten som finnes hos teaterpublikummet, til å skape sitt eget titteskap.

«TID, STED, ROM»

Utstilling ved Preus museum, Horten. Anmeldt av Øivind Storm Bjerke 26. mai.

Sommerens utstilling på Preus museum utforsker fotografiet som et medium til å bevisstgjøre om opplevelser av makt og avmakt. Det skjer gjennom tre fotografiske prosjekter: En gruppe innsatte ved Bastøy fengsel har formulert sin erfaring av å være innsatt gjennom fotografiske bilder. Det er blitt et enestående dokument, der de innsatte gjennom arbeidsfellesskapet viser opplevelsen av å bli skilt fra sine nærmeste og fra samfunnet. Beslektet i sin form er prosjektet der en gruppe norske pensjonister skildrer opplevelsen av å være ute av arbeidslivet og skulle fylle dagene med et nytt innhold. Utstillingens tredje tema bygger på historien om en flukt mot Norge, returen tilbake til hjemlandet og nye fluktforsøk.

«GIANT WITHOUT A BODY»

Utstilling av Nicole Eisenman. Astrup Fearnley Museet, Oslo. Anmeldt av Kåre Bulie 27. mai.

Noe av det som imponerer, er nettopp den lettheten Nicole Eisenman makter å kombinere det lille og det store med: liv og død, hverdag og fest, intimitet og politikk. Arbeidet hennes tar stilling uten å være propagandistisk, og reduserer aldri den engasjerte kunsten til enkle politiske ytringer. Det uutgrunnelige, fem meter lange «Progress: Real and Imagined» er et godt eksempel i så måte – og betegnende for utstillingen som helhet: Maleriet kombinerer kunstnerisk arbeid i atelieret og spørsmål om bilder med temaer som kjønn og livets faser i to billedflater som er uendelig assosiasjonsrike. «Giant Without a Body» er, i likhet med dette hovedverket, en utstilling som ser bakover så vel som fremover. Den representerer en appetittvekkende og frisk ny start for Astrup Fearnley Museet.

«CRUELLA»

Spelefilm av Craig Gillespi (USA, 2021). Meldt av Guri Kulås 27. mai.

Skurkane er dei nye heltane – eller i alle fall dei nye hovudpersonane: Fargerike, populærkulturelle favorittskurkar som Joker, Harley Quinn og no Cruella har alle fått eigne opphavsfilmar i løpet av få år. «Cruella» er ei ny historie, som både er morosamt forankra i og forfriskande frigjort frå Disneys mange animasjons- og spelefilmvariasjonar over «101 dalmatinere». Den sjukeleg sjølvopptekne motedesignaren Cruella de Vil blir analysert og nydefinert. Vi får høyra korleis og kvifor den eigenrådige og sjølvhevdande Cruella bryt ut av den snille og talentfulle småjenta Estella. Det er ein svir.