Førti år med FONO: Nå med norsk indieveteran ved roret, i evig omskiftelig farvann.
Arvid Skancke-Knutsen
ÅRET DET BLE BRATAAS: FONOs nye daglige leder. FOTO: WILLIAM STANG
– Vi har vært enige en stund, FONO og jeg. Men jeg har jobbet med et prosjekt som heter Amplify Creatives, som det var viktig for oss at ble ivaretatt skikkelig som følge av dette. For øvrig gir dette nye arbeidsforholdet meg definitivt en følelse av å komme hjem, sier Erik Brataas.
Tidens klang: To plater av året fordyper seg i Marcel Prousts musikalske salonger.
Magnus Andersson
UTØYLEDE ASSOSIASJONER: Marcel Prousts (1871–1922) litterære verker var i stor grad inspirert av musikk. FOTO: WIKIMEDIA COMMONS
«Proust, Le Concert Retrouvé»
Théotime Langlois de Swarte (fiolin), Tanguy de Williencourt (flygel)
Harmonia Mundi
«Music from Proust’s Salons»
Stephen Isserlis (cello), Connie Shih (flygel)
BIS
Etter nyttår er det kommet to plater med forfatteren Marcel Proust som tema. Begge ser nærmere på livet i de parisiske salongene i La Belle Époque (ca. 1880-1914), som var viktig både for Proust personlig og en sentral arena i hans magnum opus, «På sporet av den tapte tid», utgitt mellom 1913 og 1927. Franskmannen var i stor utstrekning inspirert av musikk, og hans litteratur kan gjerne ses som musikalsk klang. De utøylede assosiasjonene lar teksten flyte i en kontinuerlig metamorfose, og en slik musikalitet er så typisk for det franske språket at verdens største roman, med over 1,2 millioner ord, måtte være skrevet nettopp på fransk. Det har også alltid vært noe eksplisitt klanglig over fransk musikk, være seg Couperins ornamenter, Debussys klangmeditasjoner eller det sanselige ved musikken til Fauré, som var en komponist Proust sa seg forelsket i og kjente godt nok til å skrive 300 sider om.
INDUSTRIELT RASERI: Nekromantheon drar deg med inn i en verden av drømmer og drama.FOTO: ANNIKA MORTENSEN Rachel Rousseau
Nekromantheon
The Visions of Trismegistos
Indie Recordings
Nekromantheon er fra Kolbotn, og startet opp i 2005. De debuterte med EP-en «We’re Rotting» i 2007, og fulgte opp med albumet «Divinity of Death» tre år etter. Den kritikerroste og skalleknusende «Rise, Vulcan Spectre» sørget for at de fikk Spellemannprisen i kategorien Metal i 2012.