Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Likestillingskampen tar ikke pause, selv under koronakrisa.

Ramadan i pandemi

EKSKLUDERT: Flere steder i verden har kvinners bønnesaler i moskeene blitt stengt under pandemien, eller brukt for å romme flere menn, skriver Rania Al-Nahi. Her åpner indonesiske muslimer fastemåneden Ramadan i en moské i Jakarta. FOTO: ACHMAD IBRAHIM, AP/NTB Achmad Ibrahim

Kan menn og kvinner jobbe side om side under ramadan? Kan jeg faste selv om jeg har mensen? Blir fasten min avbrutt hvis jeg tar koronavaksinen? Vi er inne i den hellige måneden for muslimer, kalt Ramadan. Hos «fatwa hotline», en samtaletjeneste lokalisert i emiratene og i USA, ringer telefonen nonstop med utallige spørsmål knyttet til ramadan. Temaer som går igjen i år er koronavaksine, sex og faste. Med tanken på koronavaksinen er det en bred oppfatning fra muslimske lærde rundt om i verden at fasten er gyldig selv om du tar koronavaksinen. Og i land som England blir moskeer brukt som vaksinasjonssenter som et ledd i å få flere med minoritetsbakgrunn til å vaksinere seg. Koranen er veldig klar på at å redde livet ditt er det viktigste: «Å redde ett liv er å redde hele menneskeheten. Derfor er det et ansvar for en praktiserende muslim å ta vaksinen.»

Lars Gule, Anne Kalvig, Gina Lende, Ingrid Vik og Gyrid Gunnes skriver om religion i Klassekampen hver torsdag. Rania Jalal Al-Nahi er gjesteskribent.