Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Krigsherre likvidertAktivist kidnappet15 mennesker funnet henrettet:

Frykten råder i Benghazi

LITT PÅ HELL: Kritikerne mener han vil gjeninnføre diktaturet, men mange ser Khalifa Haftar som Øst-Libyas redningsmann. Populariteten hans har imidlertid vært dalende etter nederlaget i Tripoli i fjor sommer.

LOVLØST: Tre illevarslende hendelser i Øst-Libya den siste uka viser utfordringen landets nye regjering står overfor.

Mahmoud al-Werfalli var en av Libyas mest fryktede menn. Han var kommandant for Al Saiqa-brigaden, en elitestyrke underlagt Libyas nasjonale hær (LNA) under ledelse av den aldrende feltmarskalken Khalifa Haftar.

Werfalli var også en av tre libyere som var ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen (ICC), viden beryktet for videoene der han går langs rekker av bakbundne fanger og skyter dem i hodet etter tur.

Onsdag ble Werfalli selv skutt da ukjente gjerningsmenn åpnet ild mot bilen hans på vei gjennom sentrum av Benghazi. I timene etterpå patruljerte Haftar-lojale soldater gatene for å hindre hevnaksjoner fra Werfallis støttespillere, skriver nettstedet The Libya Observer.

Hendelsen har rettet linsen mot det som kan bli den største utfordringen for Libyas nye samlingsregjering: Den tiltakende lovløsheten og kaoset i Libyas nest største by.

Toyota-krigeren

Werfalli var fortsatt i stand til å spre frykt da Klassekampen besøkte Benghazi tidligere denne måneden.

Byen er kontrollert av LNA, og deres offiserer er lett gjenkjennelige i bybildet på sine sandfargede Toyota Hi-Luxer, som tar seg til rette i den kaotiske trafikken.

I begynnelsen av mars ble Werfalli filmet da han sammen med en gruppe væpnede menn stormet Toyotas hovedkvarter i byen, smadret inventaret og anklaget innehaveren for å ta dobbel pris for bildelene han solgte til militæret.

Han anklaget ham for å stjele penger som tilhørte det libyske folket, kalte ham «de offentlige midlenes IS» og truet med å drepe ham hvis han så ham igjen. Ingen av dem Klassekampen møtte i Benghazi den dagen var i tvil om at han mente alvor.

Mange mistenkte også Werfalli da det for halvannen uke siden ble funnet 15 lik i nærheten av en sementfabrikk i Benghazi.

De skal ha vært bakbundet og drept med hodeskudd – tegn på den typen summariske henrettelser som var Werfallis morbide signatur, forteller Libya-analytikeren Tarek Megerisi ved European Council of Foreign Relations.

Han mener begge hendelsene, både likfunnet og det påfølgende attentatet mot Werfalli, er symptomatisk for den stadig forverrede sikkerhetssituasjonen i Benghazi.

– Det er bare et snapshot av hvor kaotisk hele byen er akkurat nå, sier Megerisi på telefon fra England.

Langsom kollaps

Han er en av flere analytikere som har sammenliknet situasjonen i Benghazi med den i 2014, da byen var åsted for daglige henrettelser.

Den gangen endte kaoset med at Khalifa Haftar samlet nabolagsmilitser, salafistgrupper og tidligere Gaddafi-offiserer under paraplyen LNA og nedkjempet de ekstreme jihadistgruppene i byen.

Mange så Haftar som en helt fordi han brakte tilbake en viss stabilitet til byen, selv om det skjedde ved hjelp av fryktede og forhatte skikkelser som al-Werfalli.

Fortsatt henger bildene av Haftar på enorme reklameplakater rundt i Benghazi. Sikkerhetssituasjonen har imidlertid blitt stadig verre etter at Haftar i juni 2020 måtte oppgi en 14 måneder lang offensiv mot hovedstaden Tripoli. Nederlaget svekket hans autoritet over de ulike grupperingene og har ført til det Megerisi omtaler som «en kollaps i sakte film», med stadige kidnappinger, henrettelser og forsvinninger.

Han sier dette vil bli en av de største utfordringene for Libyas nye samlingsregjering, som ble tatt i ed tidligere denne måneden.

Etter seks år der landet har vært delt mellom øst og vest, skal statsminister Abdul Hamid Dbeibah lede landet fram mot et presidentvalg planlagt 24. desember. Etter likfunnet i Benghazi beordret han umiddelbart en etterforskning av hvem som sto bak drapet og sendte innenriksministeren til Benghazi for å vise at de tar situasjonen på alvor.

Hadde mange fiender

Torsdag forrige uke, dagen etter drapet på Werfalli, tok historien enda en bisarr vending. Da ble den unge aktivisten Hanin al-Abdely kidnappet på åpen gate i Benghazi.

Hun er dattera til Hanan al-Barassi, en uttalt kritiker av Haftars styrker som ble skutt i Benghazi i november i fjor.

Dagen etter kidnappingen kom det fram at hun ble holdt av LNA, som hevdet hun var arrestert i forbindelse med attentatet på Werfalli. Megerisi kaller det «absurd» og tror det er et forsøk på å vise at noen stilles til ansvar.

Et annen utbredt rykte er at drapet kan henge sammen med en disputt Werfalli hadde med en av sønnene til Haftar. Han hadde imidlertid også andre fiender, skriver Libya-analytikeren Mohamad Eljarh på Twitter.

Han nevner at Werfalli sto bak en rekke tilfeller av kidnapping, utpressing og attentater, men også at han var en uttalt kritiker av korrupsjonen i toppen av LNA, og en forkjemper for rettighetene til skadde soldater og familiene til dem som hadde falt i krigen.

Eljarh advarer om at attentatet kommer på et sårbart tidspunkt og kunne føre til væpnede aksjoner fra Werfallis støttespiller og nøre oppunder den allerede kaotiske sikkerhetssituasjonen i byen.

Hva skjer med Haftar?

De fleste er enige om at det å samle landets væpnede styrker under en kommando og hegne inn militsene, er en av de største utfordringene den nye regjeringen står overfor.

Det har lenge vært antatt at Khalifa Haftar ønsker å bli leder for en samlet libysk hær, men Megerisi mener dette aldri vil bli akseptert av andre væpnede grupper, særlig ikke militsene i Vest-Libya.

Foreløpig er posten som forsvarsminister ikke besatt, trolig for å unngå å utløse en konflikt. Denne rollen blir for øyeblikket fylt av statsminister Dbeibah selv.

Et av ryktene Megerisi har hørt i etterkant av drapet på Werfalli, er at det kan ha vært et forsøk fra LNA på å rydde opp i egne rekker nettopp med tanke på den politiske prosessen som nå pågår.

– Noen hevder at de ønsker å framstå mer profesjonelle og kvitte seg med alle som kan bli problematiske, sier han. Megerisi tror imidlertid at denne jernhånd-tilnærmingen bare vil gjøre situasjonen i byen enda verre, og sier at Dbeibah kanskje ønsker å la situasjonen fortsette å utvikle seg i negativ retning slik at Haftar svekkes ytterligere, for deretter å kunne være den som klarer å rydde opp.

En av menneskene Klassekampen møtte i Benghazi, mente derimot Khalifa Haftars jernhånd fortsatt var det eneste som holdt situasjonen under kontroll.

– Det er en gjentakelse av det som skjedde med Gaddafi. Hvis han blir fjernet eller dør, vil denne byen stå i flammer i kveld, sa han.

Libya: Et tapt tiår
SAMLING

Libya: Et tapt tiår

Norske jagerfly skulle beskytte sivile i Benghazi fra en massakre. Det ble starten på et ti år langt mareritt for byens befolkning.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production