Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Synet på avkriminalisering av narkotikabruk splitter ApStorby-Ap vil si ja

Ber Ap sikre rusreform

ENIGE: Kamzy Gunaratnam og Jon Reidar Øyan i Oslo Ap presser sammen partiet til å gå inn for full avkriminalisering av narkotikabruk.

STRID: Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam advarer Ap mot å forspille en historisk sjanse til å endre narkotikapolitikken.

Regjeringen er avhengig av Arbeiderpartiet for å få gjennom rusreformen. Det betyr at reformens framtid er usikker.

«Arbeiderpartiet vil ikke avkriminalisere narkotika, men mener det er på høy tid å avkriminalisere rusavhengige», sa Ingvild Kjerkol, Aps helsepolitiske talsperson da hun så forslaget til regjeringen.

Kort fortalt betyr det at Ap vil ha slutt på straff for tunge rusbrukere, men er skeptisk til regjeringens ønske om å gjøre narkotikabruk straffritt også for de rundt 90 prosent av narkotikabrukerne som ikke har rusproblemer.

Vil stå på riktig side

Signalene om forskjellsbehandling fra Ap sentralt skaper uro blant reformtilhengerne i partiet.

– Rusreformen må handle om å sikre hjelp, ikke straff, for alle rusbrukere. For sosialdemokrater er likhet for loven helt grunnleggende, sier Kamzy Gunaratnam (Ap), varaordfører i Oslo.

Klassekampen møter henne sammen med helse- og sosialpolitisk talsperson i Oslo Ap, Jon Reidar Øyan.

– Når historien om rusreformen skrives, vil det være en stor feil om Arbeiderpartiet sto på feil side, sier Øyen.

Oslo Ap gikk inn for avkriminalisering av narkotika allerede i 2018. Oslo-representantene er opptatt av å sikre at reformen blir et varig farvel til straff.

– Det er rom for å styrke oppfølgingen, virkemidler og helsetilbud, men tida for å bruke juridisk straff i ruspolitikken må være forbi, sier Gunaratnam.

Selv om dagens rusreform er fremmet av en borgerlig regjering, mener hun den aldri ville blitt virkelighet uten arbeidet gjort av Ap-nestor Thorvald Stoltenberg.

Han drev årelangt rettighetsarbeid for rusbrukere og satte ned Stoltenbergutvalget 2010.

– Nå er tida kommet for at Arbeiderpartiet forvalter Thorvald Stoltenbergs arv og støtter rusreformen på Stortinget, sier Gunaratnam.

AUF prioriterer reformen

Oslo-politikerne er ikke aleine i partiet om å presse på for reformen.

– Jeg mener Ap bør gå inn for avkriminalisering i tråd med forslaget. Det er detaljer som bør endres, men hovedretningen er god, sier Roger Valhammer, byrådsleder for Ap i Bergen.

Bergen Ap gikk inn for avkriminalisering av narkotika i 2014.

AUF varsler at rusreformen vil være en av deres prioriterte saker fram mot Aps landsmøte i april.

– Å gå fra straff til behandling må gjelde alle. Reformen innebærer en revolusjonerende endring i ruspolitikken som vi er opptatt av at partiet stiller seg bak, sier Astrid Hoem, leder i AUF.

Også hun vil styrke behandling og oppfølging, sammenlignet med regjeringens forslag, men støtter hovedlinjene.

Får klar motstand

Selv om reformen har ihuga tilhengere i partiet, er det også flere i Ap som er dypt skeptiske.

– Vi trenger en rusreform for rusavhengige, ikke å senke terskelen for å begynne med narkotika blant våre unge, sier Tore O. Sandvik, fylkesordfører for Ap i Trøndelag.

I likhet med en rekke ordførere i Ap deler han politiets bekymring om at rusreformen vil senke terskelen for narkotikabruk, særlig for ungdom.

– Jeg er redd rusliberalistene i Venstre står i veien for en nødvendig reform for de rusavhengige. Et mer liberalt syn på narkotika som rekreasjonell rus, svekker fokuset på å hjelpe de som har rusproblemer. Det er mange grunner til at Venstre er under sperregrensa – de bør ikke får diktere landets ruspolitikk, sier Sandvik.

Spennende debatt

Helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol var ikke tilgjengelig for kommentar i går. Ruspolitisk talsperson Tellef Inge Mørland bekrefter at det blir en spennende debatt fram mot landsmøtet.

– Overordnet er vi enige om at rusavhengige skal få hjelp heller enn straff, men vi har ikke landet et standpunkt når det gjelder om straffrihet skal gjelde for alle, sier Mørland.

Selv er han tilhenger av at man skal gå bort fra juridisk straff for alle brukere, men ser alvorlige fallgruver hvis ikke reformen forbedres av Stortinget.

– Lovendringer som er riktig å gjøre, kan slå feil ut hvis man ikke sørger for at oppfølgingen er på plass. Vi har en stor jobb å gjøre med å sikre at behandling og oppfølging blir bedre enn regjeringen legger opp til, sier han.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production