Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Hvorfor skal det ikke være lov å selge ubehandla mjølk i Norge?

Rå gleder

RÅTT OG GODT: I Norge har vi kanskje verdens reneste mjølk, skriver Kathrine Kinn. Frykten for patogene bakterier virker derfor overdreven. Her nytes mjølka rett fra juret. FOTO: NTB Scan-Foto

Visste du at mjølk ikke bare er mjølk, men at den varierer ettersom hvilket miljø den har blitt produsert i og kvaliteten på fôret? Fra fjøset og vekster på beite får kyrne med seg mjølkesyrebakterier som er med på å sette preg på mjølka. De ulike bakteriekulturene gjør at mjølk fra ulike gårder får hver sin særegne kvalitet og smak. En del forbrukere ønsker å få tak i slik mjølk, og en del bønder ønsker å tilby dem det.

Stefan Sundström, Anna Blix, Kathrine Kinn, Frans-Jan Parmentier og Anne Sverdrup-Thygeson skriver om natur, miljø og landbruk i Klassekampen hver fredag.