Du kan bla til neste sideBla med piltastene
India

Klar til å høste seieren

De månedslange bondeprotestene i India tvinger regjeringen til retrett:

TRAKTORPROTEST: Bønder har i lang tid blokkert veier inn til New Delhi i India for å sette makt bak protestene mot regjeringens nye landbrukslover. Nå kan demonstrasjonen krones med seier. FOTO: ALTAF QADRI, 8AP/NTB SCANPIX Altaf Qadri

No gahr wapasi.

Løst oversatt betyr det «ingen retrett», og det har vært linja til Bharatiya Kisan Union (BKU) og et førtitalls andre bondeorganisasjoner som protester mot landbrukspolitikken til statsminister Narendra Modis regjering.

Ting tyder på at den faste linja ser ut til å betale seg. Onsdag tilbød regjeringen å suspendere gjennomføringen av de tre omstridte lovene som ble vedtatt i september av nasjonalforsamlingen Lok Sabha i New Delhi. Der sitter Modis regjeringsparti Bharatiya Janata Party (BJP) med grunnlovsendrende flertall.

Svar i dag

Det har krevd protester over to måneder, der titusener av bønder har slått leir ved den nordlige innfartsveien fra delstaten Haryana til Delhi, og mange lite fruktbare forhandlingsrunder å nå dit.

Landbruksminister Narendra Singh Tomar varslet onsdag at regjeringen er åpen for å utsette lovene i 18 måneder, som vil gi regjeringen og bondeorganisasjonen tid til å dyrke fram løsninger for landbrukssektoren.

Bondeorganisasjonen vil vurdere tilbudet og å dermed demontere protestleiren, og svaret vil bli meddelt landbruksministeren under forhandlingsrunden i dag.

Uansett vil bøndene holde den tillyste traktordemonstrasjonen gjennom New Delhi på tirsdag, Republikkens dag 26. januar som markerer at Indias konstitusjon trådte i kraft i 1950.

Onsdag avviste høyesterett forslaget fra regjeringen om å forby demonstrasjonen.

På retrett

Statsminister Modi møtte opprinnelig protestene med et bastant nahim (nei) og satte inn sikkerhetsstyrker med tåregass og vannkanoner. Deretter har protestene blitt den største hjemlige utfordringen Modi har stått overfor siden han tiltrådte i mai 2014 og ble gjenvalgt april-mai 2019.

Modi har anklaget en skadeskutt opposisjon for å stå bak protestene, og det hindusjåvinistiske og høyreekstreme BJP sår aktivt anklagene på sosiale medier om at protestene er infiltrert av separatistiske sikher fra delstaten Punjab.

Protestene har presset regjeringen på retrett, men bondeorganisasjonene har avvist regjeringens forslag om å revidere og moderere lovene på enkelte punkter. Lovene må trekkes tilbake i sin helhet, har vært kravet.

Uten garantier

– Det er ingen vei utenom, fastslo bondelederen Rakesh Tikait, leder for bondeorganisasjonen BKU som deltar i forhandlingene med regjeringen, overfor Reuters.

Det sier han få dager etter at Sardar Kashmir Singh (75), en av hans medlemmer og kisan (bonde) fra Punjab, hengte seg i protest mot regjeringens lover.

Det grunnleggende i lovene er at de åpner for at private oppkjøpere, inkludert hjemlige og utenlandske multinasjonale selskap, kan kjøpe avlinger direkte fra bøndene.

Det vil undergrave de tradisjonelle engrosmarkedene i byene og på landsbygda, kjent som mandis, og undergrave det statlige oppkjøpet til fastsatte priser, som danner sikkerhetsnettet for millioner av små- og fattigbønder.

Yogendra Yadav, fra opposisjonspartiet Swaraj India, påpeker overfor fjernsynskanalen Mirror Now TV at det ikke gis noen juridiske forsikringer om å bevare minimumsprisene ved oppkjøp av avlinger.

Bønn til bøndene

Regjeringen nærmest trygler bondelederne om å avblåse protestene. Den erklærer at den er «sympatisk overfor bøndenes bekymringer og prøver å gjøre slutt på stillstanden», melder Reuters.

Regjeringen takker bøndene for å ha oppvist «fred og disiplin» under protesten. Fullt så fredelig har ikke protesten gått for seg, det har mangemilliardæren Mukesh Ambani, største aksjonær i konglomeratet Reliance Industries, fått merke.

Bøndene har ramponert mer enn 1500 av selskapets telekommunikasjonsmaster fordi Reliance stiller seg først i køen for å utnytte lovene om private oppkjøp. Det har fått selskapet til å anlegge sak for retten i Haryana og Punjab, jordbruksdelstatene hvor de fleste av bøndene som protesterer, kommer fra.

Reliance hevder at de ikke har intensjoner om å begi seg inn i kontraktmarkedet som lovene åpner for. Andre peker på den økende markedsmakta storselskapene har fått under Modi gjennom hans markedsliberalistiske reformer og privatiseringer.