Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Julekalender

Storstua vår

Fred, frihet og alt gratis! Utopien lever i Bjørvika.

UTOPISK: Demokratisk drøm i Bjørvika.

Jeg tenker ofte på hva som ville skjedd hvis biblioteket som institusjon aldri var oppfunnet, og noen hadde lansert ideen om et slikt byggverk i dag.

La oss bygge et hus der alt er gratis, kunne man sagt, med bøker fra gulv til tak, og bøkene skal du bare kunne plukke ut av hylla – ja, du kan ta med deg hjem, låne og lese dem i fred, om du vil. Bare kom tilbake med dem om en måned eller to eller tre, det går fint. Vi bygger et hus som bare er åpent, der ingen krever noe av deg, verken penger eller prestasjoner, der du bare kan gå inn og bli værende hele dagen, enten du vil låne tsjekkisk poesi, tegneserier eller sjekke innboksen i Altinn. La oss sørge for at ingen komme til å be deg om noe her inne, for eksempel om å få samle dataene og sporene du etterlater deg, slik at de kan selge dem til høystbydende på annonsemarkedet og bli rike. Det skal være gratis, på ekte. Vi setter i gang!

Selvsagt er det en utopi, mer usannsynlig enn reverseringen av Viken, stans i ny oljeleting og sekstimersdagen til sammen, at man ville finne på å vedta noe sånt, sikkert fremmet av visjonære, barnslige drømmere på bakerste benk på Stortinget.

«Eksteriørmessig er det ikke så lett å elske, sånn umiddelbart»

Men ikke bare har vi ett av dem. Vi har et lovfestet krav om at det skal finnes et slikt i hver eneste kommune i landet – det skal til og med skal finnes en fagutdannet biblioteksjef i hver eneste kommune i landet. Det er mye vi har å takke generasjonene som kom før oss for, men dette tar nesten kaka.

Helt spesifikt gjelder det også det nye, ruvende hvite huset med en faretruende skygge av et tak i Bjørvika i Oslo, som åpnet i år etter en 35 år lang prosess. Eksteriørmessig er det ikke så lett å elske, kanskje, sånn umiddelbart. Men etter at jeg tok det første steget gjennom svingdøra en dag i april, er alt tilgitt. Dette bygget er ikke bare en utopi, det er en katedralliknende drøm av stram, skandinavisk design, fargesprakende samtidskunst og en ryddig og innbydende overflod av bøker, med allmenninger og private, hemmelige små kroker å gjemme seg i.

2020 er kanskje året da Y-blokka falt, da Lambdas varige grellhet for alvor kom for en dag og da staten solgte Nasjonalbiblioteket til et svensk eiendomsfond ved navn Castellum. Det er året da vi gjennomgikk alt det vi ikke orker å nevne enda en gang i denne spalta, bortsett fra at det rimer på Ovid, anemi og våronna. Og det er året da dypt elskede små filialer og folkebibliotek ble forsøkt nedlagt i sammenslåtte kommuner, og da kystkommunene på vestlandet omsider mistet sin flytende stolthet, bokbåten Epos.

Men det er også året da hovedstaden fikk en ny, strålende storstue på Anne-Cath. Vestlys plass. Det er da noe, og ikke rent lite.

Klassekampens julekalender

Klasse­kam­pens juleka­lender

Hva skjedde egentlig i 2020? Klassekampens ansatte gir deg sine egne høydepunkter fra dette litt rare kulturåret.

21 artikler