Moralske kompass
Kort: Med knappe virkemidler skriver Britt Karin Larsen fram avstanden mellom teori og praksis.


Britt Karin Larsen
Fuglene tar ikke telefonen
Fortellinger
Cappelen Damm 2020, 114 sider
Omslagene til Britt Karin Larsens bøker er ofte befolket av tandre og vevre kvinner i gammelmodige gevanter, lyse barnefjes og mørke skoger, noe som vekker nært sagt alle mine fordommer om hva de kan inneholde. «Fuglene tar ikke telefonen», Larsens første samling fortellinger etter et digert forfatterskap (jeg teller 37 bøker før denne, inkludert en guide til førerkortet!) er et unntak, et vintersolblåst bjørkelandskap med flyktende fugler, og idet jeg leser de første tekstene, får jeg heldigvis satt mitt eget grums på prøve.
For det er gode fortellinger her, ofte. Larsen plasserer mange av dem i sitt eget lokalmiljø, på Solør i Hedmark: bygdesamfunn der tradisjon og sedvane styrer, og hvor dynamikken mellom mennesker er mer gjennomsiktig; fortellerne er ofte eldre, som Larsen selv, hvilket alene er verdifullt – det eldre menneskets perspektiv er for ofte karikert eller manglende i litteraturen. Jeg kunne kalt bokas temaer tradisjonelle: Den forteller om barndom, ensomhet, avstanden mellom forventning og virkelighet, teori og praksis.
«Overtydeligheten er ikke et udelt onde.»
Fortellinga ‘Det som varer’, som jeg finner sterkest, er et godt eksempel: en eldre dame, enke, reiser på besøk til sin sønn og sønnedatter, samt en ny svigerdatter. Første setning: «Jeg trenger nok ikke være redd». Over syv korte sider tegner Larsen opp de bruddflatene som fortsetter å eksistere selv om tidene endrer seg: frykten for krangler, for vold, for ikke å ha vært tilstrekkelig som forelder, for å se ens egne feil gjenta seg i barna. Larsens kvinner har gått i tog, fremmet paroler og vunnet sin plass – men de sitter likevel igjen i fastlåste strukturer, i ensomhet og skuffelse. Det er ingen enkle utveier.
Nå skal det sies at denne fortellinga, som brorparten av boka, ikke bringer noe nytt til torgs. Larsen jobber med etablerte størrelser, hun har dessuten en hang til overtydelighet i tekstene som jeg med jevne mellomrom stusser ved (om trekkfuglene skriver hun for eksempel: «var de ikke som oss, bare uten vår evne til hat og onde gjerninger?», en frase så grandios og liksom-klok at jeg blir litt svett). Men selv om disse plager meg, er det oftere en stram enkelhet i Larsens språk som gir fortellingene både nerve og temperament; hun skriver, for å si det enkelt, godt.
Når det kommer til overtydeligheten, er den heller ikke et udelt onde. Selv om mennesker i sin alminnelighet vegrer seg for å bli belært (for ingenting er vel verre enn at noen skal bidra til å utvide din moralske forfatning?), er fortellinga ‘Idioten’ blant mine favoritter her. Fortellinga – skjønt, det er snarere et kort minne – om klassens mobbeoffer, Walter Leonard Myrholen, som angivelig var tyskerunge og dessuten ikke kunne lese, som ble utstøtt i lokalsamfunnet og brukt som skremselsbilde blant jentene, er noe så enkelt som et lærestykke om å ikke dømme bøker etter omslaget. Det er en type litteratur jeg nærer skepsis til, jeg vil selv ikke bli manipulert. Men moralen er så enkel, og så riktig, at det spiller liten rolle. Snarere er det en formaning om åpenhet og imøtekommenhet de fleste – også en kritiker – ikke kan høre ofte nok.