Et stort flertall i SVs programkomité sier nei til vindkraft på land og som bunnfaste anlegg nær kysten. Dette begrunnes blant annet med at «Vindkraftanlegg på land i Norge har vist seg veldig naturødeleggende, og har ofte skapt kraftig, lokal motstand. Kommuner og lokalmiljøer har blitt overkjørt i konsesjonsprosessene.»
Samtidig fremmer vi Grønn ny deal, som er SVs plan for en omstilling der vi skal bygge industri og arbeid, kutte utslipp og dele mer rettferdig. Kombinasjonen av offensive utslippskutt, elektrifisering og satsing på landbasert industri – samtidig som vi tar vare på natur, har ledet til bekymring for sprik mellom mål og virkemidler i SVs programforslag.
Både Ådne Naper i Vestfold/Telemark SV, forbundsleder Jan Olav Andersen (EL og IT), Knut Øygard (Fellesforbundet og faglig leder i SV) og Anders Ekeland i Viken SV har hatt innlegg om dette i Klassekampen.
Vi trenger mer fornybar energi, men hvor mye, hva slags energi og hva vi skal bruke krafta til, er politiske spørsmål som ikke kan reduseres til en krig om tall.
«Hver TWh spart er like mye verdt som hver TWh utbygd!»
Framskrivninger om energibehov er knyttet til usikkerhet, noe både NVE og Statnett vedkjenner i sine prognoser. Forutsetninger for tall er heller ikke politisk nøytrale. Scenarioet med 80 TWh økt kraftbehov tar utgangspunkt i «full elektrifisering» av både Fastlands-Norge og sokkelen, der en stor andel er beregnet til sistnevnte. Dersom denne krafta hentes fra land, vil det innebære økt press på kraftpris både til industri og forbrukere, samt økt press på arealer til landbasert vindkraft. I stedet må oljeindustrien bidra til utvikling og utbygging av flytende havvind, som bør være hovedelementet i en dreining mot fornybar kraft på sokkelen. Fastlands-Norge vil ifølge NVE trenge 26 TWh mer strøm i 2040. Norge har i dag 15 TWh i netto krafteksport.
For å dekke framtidig kraftbehov må vi satse på flere kilder, både på kort og lengre sikt: energieffektivisering, opprusting av vannkraftverk, flytende havvind, og tallrike, lokale fornybarkilder. SVs programforslag sier at vi vil vurdere småskala, desentraliserte turbiner ved industribygg eller gårdsbruk. Hvert tilfelle må vurderes for seg, men det må være helsemessig og sikkerhetsmessig forsvarlig og et lokalt ønske om det.
Sammen med solpaneler kan en desentralisert, lokal utbygging gi betydelige energimengder. SV har foreslått at dette potensialet kartlegges, sammen med vannkraftopprusting uten store miljøkonsekvenser.
Hver TWh spart er like mye verdt som hver TWh utbygd! Ifølge en rapport fra forskningsmiljøene FME ZEN, NTNU kan en bred satsing på energieffektivisering redusere energibehovet til norske bygg med hele 39 TWh.
En viktig del av diskusjonen framover er hva vi skal bruke krafta vår til. Et stort flertall i SVs programkomité mener at krafta skal brukes til innenlands industri og utslippskutt i Norge, ikke til eksport. Vi ønsker hele miljøbevegelsen og fagbevegelsen velkommen til å ta denne viktige debatten framover, gjerne med utgangspunkt i SVs program og initiativet Grønn ny deal. Lite vil glede oss mer.