Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Anmeldelse

Dansk-norsk slaveri

Nytt: Denne boka vil endre debatten om nordmenns rolle i tropekoloniene.

IDYLL? Byen Christiansted på St. Croix i (den gang) Dansk Vestindia ble grunnlagt i 1733 og oppkalt etter Kong Christian VI av Danmark-Norge. ILLUSTRASJON: WIKIMEDIA
Sakprosa

Roar Løken

De dansk-norske tropekoloniene. Sukker, krydder, slaver og misjon.

Sakprosa

Solum Bokvennen 2020, 470 sider

Iblant blusser det opp en diskusjon om hva slavehandel og tropekolonier har med Norge å gjøre, og det er derfor all grunn til å ønske historikeren Roar Løkens grundige og veldokumenterte gjennomgang velkommen. Ettersom denne solide boka bringer fram i lyset et rikt kildemateriale og mange ukjente sider, kan ingen meningsutveksling fortsette i samme spor.

Det er ikke uten problemer å bruke «dansk-norske tropekolonier» som begrep, ettersom det i all hovedsak var danske enevoldskonger, embetsmenn og handelsinteresser som førte an. Forfatteren legger da heller aldri skjul på dette, hvorfor skulle han det? Om Norge ikke var en koloni slik vi kjenner begrepet fra Asia og Afrika, var det likevel ikke noe jevnbyrdig forhold. Men var ikke norske skipsfartstradisjoner, dyktige sjøfolk og konsumenter av «kolonialvarer» med på å gi helstaten mange av dens forutsetninger for så raskt å bli en brikke i det store spillet?

«Det er grunn til å advare lesere mot sterke scener.»

Roar Løkens drivkraft er lysten til å finne ut mer konkret hva handelsstasjoner i India og Vest-Afrika, kombinert med slavetransport og plantasjedrift i Karibia, har hatt å si for nordmenn og det norske samfunnet. Det gjelder både skipsbygging, handelsflåte, næringsliv og nedvurderende holdninger til afrikanere som, uansett juridisk status i unionen, er en naturlig del av vår egen historie. Dessuten trenger vi bokas mer generelle bidrag til å forstå globale maktforhold, rasisme og hangen til å bagatellisere ubehagelige sider ved den europeiske fortida vi er vevd inn i.

Det handler ikke om skyld, skam eller europeeres «iboende ondskap», som enkelte identitetspolitiske kulturkrigere vil ha det til, men om nødvendig innsikt i mye av det som har formet dagens verden både materielt og kulturelt. Med sine dypdykk tar boka oss med til fire verdensdeler, der vi også møter konkurransen med andre europeiske handelskompanier, afrikanere som selger mennesker og slaver som gjør opprør. Vi ser også hvordan handelsstasjonene i Trankebar og ved Kolkata i India styres i lange perioder av norske guvernører, blant annet med en representant for den innflytelsesrike Anker-familien. Men mer interessant er det hvordan flere rederier, skipsbyggerier og eksportører er med på slavetransport og det regelrette terrorveldet som plantasjekolonier utgjør. Ikke overraskende er Kristiansand, Arendal, Farsund og andre sørlandsbyer med der fartøy flyte kan.

Tyngdepunktet i «De dansk-norske tropekoloniene» ligger naturlig nok på de tre karibiske øyene, St. John, St. Croix og St. Jan, der vi finner flust med norske embetsmenn, offiserer, matroser, styrmenn, klokkere, prester og misjonærer. De siste arbeidet innafor Brødremenigheten, som sjøl eide en av de største plantasjene, og som prediket afrikansk underkastelse som botemiddel mot deres ondskap og svarte hedenskap. I en periode er også all drift på en koloni forpaktet bort til bergensrederen og storkjøpmannen Jørgen Thormøhlen, sjøl om det ikke gikk så bra. Flere norske embetsmenn slår seg opp med handel og pengeutlån som bigeskjeft, mens offiseren Peter Motzfelt ender på Eidsvoll i 1814 og seinere på Stortinget. Her kunne jeg nok ønsket meg litt mer om sukkerraffinerier, tobakksspinnerier, kolonialbutikker og andre ringvirkninger, dette er fortsatt et felt med mye upløyd mark.

Det er også grunn til å advare lesere mot sterke scener, som det heter. Et av eksemplene er byfogd Engelbret Hesselberg fra Norderhov, som henretter opprørere med sakte henging med beina i været i galgen for å forlenge pinen. Alternativt burer han fanger inne i små jernbur hvor det er umulig å stå oppreist mens døden venter, mens hvite på torget kan gå forbi og spytte på dem. En fange som har begått sjølmord, graves opp, henges og brennes på bålet. Hesselberg blei deretter forfremmet til dansk-norsk generalkommissær.

Nå som det er stengt for skoleungdoms reiser til nazistiske konsentrasjonsleirer, er en tur til Kuben-museet i Arendal å anbefale for å lære mer om vår egen verdensdels historie. Her er det en permanent utstilling om slavehandel og kolonialisme, med utgangspunkt i skipet «Frederiksborg», som sank i nærheten i 1768. Og da kan i alle fall lærerne forberede seg med Roar Løkens bok.