Ulvetider
Eget univers: Du trenger ikke være fan av fantasy for å bli fanget av Siri Pettersen.


Siri Pettersen
Jernulven
Ungdomsbok
Gyldendal 2020, 490 sider
Jeg hører til dem som ikke er så dratt mot fantasy-sjangeren. Som redaktør i Barnebokkritikk hører jeg også med til dem som kan komme unna med det, siden jeg holder meg med mange anmeldere som både kan og vil sin fantasy.
Men selv: Når jeg setter på en episode av «Game of Thrones», eller leser dystopier, begynner øynene å flakke, eller de faller bare igjen. Jeg makter ikke å gå inn i et univers som er så utklekket, skapt, selv om all litteratur og film, også den som forholder seg mer til den virkeligheten vi kjenner, også naturligvis er skapt, utklekket. Det er noe med at det er så langt til allting, og det tar tid før jeg tror på det.
Når jeg leser Siri Pettersens siste roman «Jernulven», må jeg være med til steder som heter Slokna, Varghelling, Au-Gok og Náklav. Persongalleriet utgjøres blant annet av blodlesere, jegere og vardari. Førstnevnte er en slags synske, eller sensitive, sistnevnte står for død og ulykke. Personene kan hete slikt som Broddmar, Rugen, Solde. Ulver, ulvejakt og ulveblod spiller en sentral rolle. Byen trenger nemlig ulveblodet til steinportene. Ja, det er bare å godta det. Selvsagt trenger steinporter ulveblod.
«Selvsagt trenger steinporter ulveblod.»
Jeg kjenner at samtidig som blikket begynner å flakke, begynner latteren å boble. Au-Gok! Men så er jeg jo ikke en litterær idiot heller; det er heller ikke Siri Pettersen; prisbelønt og kritikerrost for sin forrige serie Ravneringene, så ved et eller annet tidspunkt kommer jeg inn i det. Som jeg gjorde med Ravneringene. Universet kjennes relevant, når jeg bare blir ferdig med å le. Som mye annen fantasy handler det om kampen mellom ondt og godt – alltid en slager. I «Jernulven» er det kampen mellom blodleserne og vardari som står sentralt; kampen om forvaltningen av blodet, og til hvilken bruk. Utover i den 490 sider lange romanen er det ikke opplagt hvem som er de gode og de onde, hvilken hensikt som teller mest for kollektivet, menneskeheten. Det er interessant.
Karaktertegningene er langt på vei solide. Særlig får hovedpersonen, 19 år gamle Juva – som også har synsvinkelen – kjøtt på beinet, der hun går omkring som slagferdig ulvejeger med armbrøsten sin, tøff som få, men også full av skrekk. Moralen er: Den modigste er den som er redd, men likevel går redslene i møte. Det er ingenting i veien med å gjenta slike styrkende Ronja Røverdatter-innsikter. Dessuten viser hjertebanken hennes seg å ha en snedig tilleggsforklaring.
Ellers synes jeg, som febrilsk leter etter overføringsverdi til den virkelige verden (steder å kjenne grunnen under meg), at det er verdifullt når blodtemaet delvis kan ligne en rusproblematikk, idet personene kan bruke blodperlene for nytelsens skyld, og da kan de bli ulvesjuke. Blodet blir også solgt på svartebørsmarkedet. Når det heter at «Et sted på toppen fantes det folk man aldri så, hørte eller rørte. Folk man ikke kom for nær, uten at det straffet seg.» går tankene til ulike makthierarkier. Vi hører sågar om et bakeri «som allerede hadde begynt å selge solkringler, selv om det var nesten to uker til første soldag.» Marsipanhelvetet før jul og påske!
Den mest interessante innsikten er kanskje den som sies å komme fra et gammelt sagn: at djevelen er verken her eller der, men alle steder.
På noen områder glipper det imidlertid for meg igjen. Siri Pettersen er en god dramaturg, hun klarer å bygge opp og holde på spenningen. Og stort sett flyter språket godt. Det er bare litt blomstrende av og til, hun skyr ikke klisjeer. Her om sola: «En gyllen glød vokste fram mellom fjellene i horisonten, og satte fyr på havet.» I tillegg har hun en, skal vi si egenartet, bruk av betegnelser og uttrykk, som i: «’Vent, ikke gå noe sted,’ sa han flåsete …» Er det mulig å ytre akkurat dette flåsete? «Nå vektet vissheten skuldrene» høres ut som en forfattertanke om at slik høres det mye fjongere ut, akkurat som det høres mye stiligere ut å «drifte» en virksomhet fremfor å drive den. Men det gjør ikke det, vet du. «Det ville ta tid å gnisse rusten av»: Noe gnisser mot hverandre, mens man gnir rusten av, ville jeg foreslått. Og hva med dette: «uten at det store spørsmålet lot seg kue» – lar et spørsmål seg kue? Trodde bare noe levende kunne la seg kue, og da mener jeg to- og firbeinte. Ikke for eksempel en solsikke.
Men det kan jo være at fantasyens fremste kjennetegn ikke er språklig pertentlighet. At jeg kan sitte der og kose meg med rapportene fra Språkrådet, og så la Siri Pettersen få la solen gå ned som en gyllen glød og sette fyr på havet. Alt i alt tror jeg vi må si at jeg ble en forbausende medrevet leser av «Jernulven». Jeg ga meg ikke før på side 491.
Ingvild Bræin er redaktør i barnebokkritikk.no