Bader i oppdrag
Polarplast tjener stort på å selge plast til oppdrettsnæringen:

Sjømatbedriftene i Nordland i hadde i tiår basert seg på å kjøpe plastsveisetjenester langveisfra. Men i 2013 så den lokale bedriften Polarplast dagens lys.
I løpet av noen hektiske år sysselsetter bedriften nå 25 personer og omsetter for 35 millioner i året.
– Vi er nær kundene, som mange også er våre eiere. Vi deltar aktivt i produktutvikling og tilpasser oss det den enkelte oppdretter ønsker, sier daglig leder Lasse Willumsen.
Storforbruk av plast
Fiskeoppdrett er en svært plastkrevende industri, fra plastrør i selve merdene, via alle typer plastrør som bringer for ut til fisken.
I settefiskanlegg på land går det med store mengder plast til karene småfisken lever i, til alle rør som bringer reint vann inn, brukt vann til rensing og rør som bringer mer oksygen til vannet.
Ulike rensetiltak bygges også i plast, og når oppdrett skal etableres på land, får plastnæringen enda mer på gjøre.
Polarplast holder til i Glomfjord industripark, i fabrikkhallene der Hydro tidligere produserte mineralgjødsel. Polarplast bygger opp kompetanse som tidligere ikke har eksistert, og selskapet utvider fortløpende nye produkter.
Selskapet har utviklet en tynn plastfilm som kler gamle betongtanker. Den minsker slitasjen og gjør reinholdet lettere.
– Vi er stolt over det vi ha fått til i de små bygdene her, og vi er fornøyde med at vi rekrutterer lokalt og legger opp til at våre folk blir fagfolk med fagbrev, sier Willumsen.
Selskapet har for tida lærling nummer seks, og erfaringen med å ansette lærlinger etter endt utdannelse, er god.
Gjenvinner alt
Plastsveisebedriften har hovedkontor på Inndyr, produksjon i Glomfjord og en filial med tegnekontor i Bodø. Selskapet produserer alt med polyetylen, såkalt PE-plast, et stoff med lang holdbarhet, som ikke skal inneholde PVC og der alt kan resirkuleres.
Flere av arbeiderne er rekruttert fra oppdrettsnæringen og kjenner godt utfordringene som må løses. Lasse Willumsen hadde selv 17 år bak seg med torske- og lakseoppdrett før han ble ansatt, og han påpeker at de tenker biologi minst like mye som teknologi.
Store sjømatbedrifter som Mowi, Nova Sea og Helgeland smolt er blant eierne, og driftsleder Werner Storøy ved Helgeland smolt ser mange fordeler med å ha en plastbedrift i nabolaget.
– Som smoltprodusent driver vi i en bransje der det er store behov for plastrør og -kar, montasje og sveising. Å ha en produsent i umiddelbar nærhet er svært positivt, sier Storøy.
Han kan fortelle om felles produktutvikling, og at man sammen finner stadig bedre tekniske og biologiske løsninger.
Rådgiver Daniel Helgesen ved NHO-Nordland synes Polar Plast er et eksempel til etterfølgelse.
– Oppdrett er framtidas næring. At det skapes innovasjon og knoppskyting der ressursene befinner seg er svært gledelig, sier NHO-rådgiveren.