Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Halvannen måned etter Jan Bøhlers sjokkovergang er Senterpartiet større enn MDG på ny Oslo-måling:

Senterpartiet slår rot i Oslo

«NOE ER PÅ GANG»: Oslo Senterpartis ferske frontfigur Jan Bøhler (i midten) sier at det er noe på gang i Oslo etter at Sp er målt til hovedstadens fjerde største parti. Både han og Bjørg Sandkjær vil få stortingsplass. Til høyre står Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

NYE TIDER: En ny stortingsmåling for Oslo viser et politisk jordskjelv. Senterpartiet er blitt hovedstadens fjerde største parti.

Den rungende latteren til Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum lager et ekko mellom blokkene på Furuset i Groruddalen. Bonden fra Stange i Hedmark har det siste halvåret blitt godt kjent med drabantbyene øst i Oslo.

Bare et steinkast unna presenterte Vedum 1. oktober en sjokkerende signering på det politiske overgangsmarkedet: Groruddalsprofil og Arbeiderparti-veteran Jan Bøhler sa takk og farvel til Ap og ble heller toppkandidat for Oslo Sp.

Halvannen måned seinere har Vedum all grunn til både å smile og le sammen med sin ferske partikollega. På Klassekampen og Nettavisens ferske stortingsmåling for Oslo, som er utført av Sentio, oppnår Sp en oppslutning på hele 7,5 prosent. Det gjør Sp til hovedstadens fjerde største parti.

Dersom målingen hadde vært valgresultatet, ville Bøhler sust inn på Stortinget. Og ikke nok med det – han ville også fått følge med andrekandidat Bjørg Sandkjær, som også er Oslo Sps leder.

– Dette gjør at jeg blir oppmuntret og optimistisk. Det viser noe jeg har merket på gata og når jeg har vært rundt i byen de siste ukene. Det er mange som kommer bort og uttrykker sympati og støtte. Jeg har tenkt at det er noe på gang i befolkningen i Oslo, sier Bøhler.

Historisk framgang

I valg etter valg har Sp vært en ubetydelig politisk kraft i hovedstaden.

Forrige gang en Sp-politiker ble valgt inn på Stortinget fra Oslo, var da Arne Haukvik ble valgt midt under EU-kampen i 1993.

Ved stortingsvalget i 2013, fikk Sp 0,8 prosent av stemmene i Oslo. Fire år seinere, i 2017, økte oppslutningen til 2,1 prosent.

Med den nye målingen, ville Sps oppslutning i Oslo dermed blitt mangedoblet.

«Vi ser en Bøhler-effekt. Jeg føler vi har fått en turbo på laget»

BJØRG SANDKJÆR. OSLO SP

– Vi ser en Bøhler-effekt. Jeg føler vi har fått en turbo på laget. Vi har bygd oss opp i Oslo over tid. I fjor kom vi inn i bystyret, og vi har fått flere medlemmer. Etter at Jan kom over, merker vi økt oppmerksomhet og at flere er opptatt av hva vi står for, sier Sandkjær.

Vedum stemmer i og understreker at Bøhlers overgang bidro til å synliggjøre Sps verdier som «ombudsmannsrollen» og at politikere skal leve som de lærer.

– Jeg mener at løsningene vi står for, kan være gode verktøy for folk i Groruddalen. Det er vel så stort problem at store systemer gjør mennesker små i en by som på bygda. Det er viktig med nærpoliti og gode lokalmiljøer både i Groruddalen og Gudbrandsdalen, sier han.

Oslo har gjennom flere år vært Miljøpartiet De Grønnes bastion i Norge. På denne målingen er Sp knapt større enn MDG i Oslo. Det får ikke Vedum til å glise mindre.

– Det synes jeg er et tegn på sunn fornuft. Jeg synes MDG glemmer dem som gjør den praktiske jobben, og hverdagsutfordringene til folk. MDG får komme med sine løsninger, og vi med våre, og så for folk velge selv, sier Vedum.

Stjeler borgerlige stemmer

Da Bøhler meldte om overgangen til Sp, ble han offentlig stemplet som en «sviker» av tidligere partikollegaer i Ap. Flere var bekymret for at overgangen kunne bidra til å svekke oppslutningen til Ap i hovedstaden ytterligere.

Bakgrunnstallene til målingen, viser at det nettopp er tidligere Ap-velgere som Sp forsyner seg grovest av. 21 prosent av dem som oppgir at nå vil stemme Sp, stemte på Ap i 2017. Samtidig tar Sp et enda større jafs av velgerne som stemte borgerlig i 2017. Av dagens Sp-velgere stemte 10 prosent på Høyre i 2017, 9 prosent på Frp, 5 prosent på Venstre og 2 prosent på KrF. Over én av fire Sp-velgere på denne målingen er dermed lokket «over streken» fra borgerlig til rødgrønn side.

– Det er litt den samme trenden vi ser nasjonalt. Ved valget i 2017 fikk vi flest stemmer fra Ap som et enkeltparti, men i sum fikk vi flest stemmer fra de fire borgerlige partiene, sier Vedum.

Tror de kan vokse mer

– Det er ti måneder til valget. Kan dette holde helt inn?

– Jeg merker jo at folk er interesserte i Sp, spør meg om ting og uttrykker sympati. Jeg tror vi har mye latent støtte og stort potensial. Ingen har stemt ennå, men jeg har tro på at folk i Oslo har fått øynene opp for Sp, og at vi er et parti for byen, sier Bøhler.

– Hva er målet i Oslo ved valget neste år?

– Jeg har ikke så veldig tro på sånne organisasjonsutviklere som driver med målsettinger og sånt, jeg. Så vi bare jobber på og prøver å overbevise folk om at vi er det beste partiet for byen. Greier vi det, kan dette gå bra, sier Bøhler.

– Men er Sp fullmobilisert i Oslo med 7,5 prosent?

– Nei, svarer Vedum, Bøhler og Sandkjær i kor.

Bøhler utdyper hvorfor han tror Senterpartiet har mulighet til å vokse enda mer i hovedstaden.

– Dette er nytt terreng, men på gata har jeg en følelse av at vi har mye å gå på. Det er en brei sympati og mange i byen vi har en appell til, sier Bøhler.

– Nå har Sp vokst mye i distriktene, dere har vokst i byer, og nå vokser dere i Oslo. Det blir mange velgere å tilfredsstille etter neste valg, Vedum?

– Det er et stort ansvar, det er det. Det er ikke en jobb jeg skal gjøre alene, men sammen med hele stortingsgruppa.

Git: master, Env: production, Sanity: production