Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Anmeldelse

Unggutt i snø

Glitrende: Tove Nilsen dikter opp livet som forsvant i historiens glemsel.

STILSIKKER: Tove Nilsen. FOTO: ANNIKEN C. MOHR
Roman

Tove Nilsen

Den eneste broren

Roman

Forlaget Oktober 2020, 320 sider

I sin roman «Konge i snø» fra 2014, som ifølge intervjuer handler om hennes egne foreldre, framfører Tove Nilsen en polemikk mot dem som blir moralsk forarget over at forfattere skriver om sine nærmeste – mot kritikere «som er raske til å føle seg krenket på andres vegne og spør hvorfor forfattere tror de har rett til å utlevere, uten å stille spørsmålet om hvorfor noen kan tro at de har rett til å bestemme at andre skal tie». Her forteller hun også om en onkel som hun aldri har møtt, og som familien ikke ønsker å snakke om. Det lille moren i boka sier, er: «Lillebroren min frøys i hjel på flukt fra tyskerne.» Det antydes også at denne flukten kan ha hatt sammenheng med en sabotasjeaksjon mot okkupantene under krigen.

Her ligger det altså en ufortalt historie, og det er den Nilsen forteller i sin nye roman, «Den eneste broren». Om hun har rett til å spekulere i onkelens historie, avgjøres etter min mening av hva hun får ut av den litterært, og det er virkelig ikke lite.

«Den eneste broren» peker hele veien fram mot onkelens dramatiske endelikt, men når aldri fram til selve dødsfallet – som paradoksalt nok er det eneste som er dokumentert og «ikke kan diktes vekk». Her overlater derfor dikteren ordet til rapportene fra politi og lege, som bekrefter at han omkom i snøen på vei over til Sverige i 1942, mens resten av fortellingen tilsynelatende er et rent forestillingsarbeid. De litt amatørmessige sabotasjeplanene som den nitten år gamle Leif blir involvert i, er skissert opp, men fortelleren sår tvil om hvorvidt aksjonen noensinne fant sted, for hun finner ingen informasjon i lokalaviser eller arkiver. Dermed åpner romanen for at det hele er en ønskedrøm fra de etterlatte, at de muligens har diktet opp «en moralsk korrekt hendelse» for at Leif ikke bare skulle være en forvillet unggutt som stakk fra krigshverdagen og dro til Sverige som lykkejeger. Dette harmonerer med at fortellerens mor ikke har en eneste detalj å fylle ut sin brors historie med. Og dermed dikter fortelleren i stedet opp en personlighet, et liv i forkant av tragedien, for onkelen.

«Bare les og se hva hun får ut av Leifs smale hender!»

Dette er i prinsippet ikke så ulikt hvordan Gaute Heivoll i sin roman fra i høst, «Drøm om de levende», dikter opp sin fars barndom og ungdom. Når jeg likevel verdsetter Nilsens roman høyere, er det ikke minst på grunn av hennes rike, stilsikre prosa og litterære teft. Bare les og se hva hun får ut av Leifs smale hender! Unggutten er kanskje ikke bygget for store gjerninger. Vel så viktig er det imidlertid at «Den eneste broren» har et høyere refleksjonsnivå omkring hvorfor en slik ytre sett lite spektakulær livshistorie er verdt en roman.

«Den eneste broren» forteller om kjærlighet, drømmer og ambisjoner, og romanpersonen Leifs følelse av underlegenhet og lengsel etter storhet har overføringsverdi til mange unge menns halsløse og fruktesløse gjerninger, både i krig og kjærlighet. Hva han tenkte og følte i virkeligheten, kan vi imidlertid ikke vite; sporene han etterlot seg, er utvisket av historiens snødrev. Likevel er ikke romanen en ren fiksjonsfortelling – Leif fantes jo – den er mer å betrakte som et monument, et minnesmerke over det nokså vanlige, ikke spesielt heltemodige livet, som i tillegg ble avsluttet allerede i sin spede ungdom uten å nå sine livsmål.

Innskutt i fortellingen er for øvrig en del leksikalsk informasjon om snø, og tittelen på romanen kunne ha vært «Unggutt i snø». Snø symboliserer død og glemsel, men snøkornene er også unike, samtidig som de ligner hverandre og sammen utgjør en ensartet masse. I Nilsens roman får vi på nytt øye på det enkelte krystalls funklende egenskaper.