Om man er interessert i krim hvor morderen er en mann som etterlater seg drepte og blodige kvinnekropper – en underholdningssjanger som har blitt gjenstand for feministisk kritikk – må vel Jack the Ripper-saken og dens ymse kulturelle framstillinger være selve arketypen. Mordgåten er fremdeles like uoppklart som høsten 1888, da morderen snek seg gjennom de tåkelagte gatene i Whitechapel, London på jakt etter prostituerte kvinner å myrde. Natta 30. september var vedkommende ekstra produktiv, og drepte to: Elizabeth Stride, 44 år gammel, og Catherine Eddowes, 46. Begge lemlestet og etterlatt i gatene.
Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Hvem tar egentlig kostnaden når risikofylte investeringer feiler?
Risikosport
Kron og mynt
Hver gang ny statistikk viser store formuer på få hender får vi høre det. Kronargumentet fra alle som forsvarer de rikes rett til å være rike: de har tatt risiko. De heltemodige menn (og et par kvinner) som troner øverst på samfunnets pyramide og befolker formuestoppen har havnet der fordi de har satset egne penger i risikable og farefulle investeringer. Der vi andre sier oss fornøyd med fast jobb og Volvo skapes store verdier av dem som våger. Og når de lykkes er premien vel unt.
Økonomene Morten Jerven, Erik S. Reinert, Maria Walberg, Rune Skarstein, Chr. Anton Smedshaug og Marie Sneve Martinussen skriver onsdager i Klassekampen.