Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Ny lov fra regjeringen åpner for bygging av den omstridte Northconnect-kabelen:

Kabelsjokk fra de blå

HVEM ER PÅ LAG? Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kaller avtalen mellom Erna Solbergs regjering og Ap og deres leder Jonas Gahr Støre for «lureri». Her fra en NHO-konferanse i august. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN

AVTALE: Jonas Gahr Støre lovet industrien at en avtale mellom regjeringen og Ap garanterte at Northconnect-kabelen aldri ville bygges. Nå åpner regjeringen for å gi konsesjon.

«Avtalen sikrer at Northconnect ikke får konsesjon og ser dagens lys. Jeg er stolt av at vi fikk til det! La meg være tydelig: Det blir ikke kabel» sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i april.

Bare fem måneder etter at Støre skrøyt av å ha fått de borgerlige med på skrote kabelen, åpner regjeringen likevel for å gi konsesjon.

Den muligens forhastede garantien ble gitt til ledende tillitsvalgte i Industri Energi etter en periode med uro og utmeldinger fra Ap blant industriarbeidere. Mange var sinte fordi Ap nektet å stemme sammen med Frp, SV, Sp og Rødt for å sikre flertall for å si nei til konsesjon til Northconnect-kabelen.

Åpner likevel for kabel

Den privateide kabelen skal etter planen gå fra Norge til Skottland. I industrien frykter mange at den vil gi økte strømpriser og industridød.

På tross av at de er uttalte motstandere, nektet Ap å sikre flertall mot kabelen – fordi de mente å ha forhandlet fram endringer i energiloven som sikrer at den uansett ikke blir bygd. Nå kan Støre måtte spise ordene sine.

Aps avtale med regjeringen innebærer at bare kabler eid eller kontrollert av det offentlige gjennom Statnett kan bygges, men nå åpner Olje- og energidepartementet for å gi konsesjon til Northconnect selv om den ikke er eid av Statnett – gjennom en egen ordning.

«Det foreslås en overgangsordning som medfører at søknaden fra 2017 (om å bygge Northconnect, red.anm.) som er til konsesjonsbehandling i departementet kan få konsesjon …», står det i høringsnotatet departementet har skrevet til den nye energiloven.

Sp er forbanna

– Ap-ledelsen har kastet blår i øynene på industrien. Avtalen med regjeringen er svak og ingen garanti mot Northconnect. Det var lureri, sier Trygve Slagsvold Vedum.

– Tror du dette ender med at kabelen blir bygd likevel?

– Det legges dessverre til rette for det. Skjer det, får vi dyrere kraft og mister et av norsk industris viktigste konkurransefortrinn. Da det blir vanskeligere å bygge ut industrien vi trenger i Norge framover, sier Vedum.

Ikke imot kabler

Ap-leder Jonas Gahr Støre var ikke tilgjengelig for kommentar torsdag, men energipolitisk talsperson Espen Barth Eide tar signalene fra regjeringen med ro.

– Har regjeringen brutt avtalen med dere?

– Jeg vil ikke svare ja eller nei på det nå. Det viktige er helheten. Endringen av energiloven, som hindrer privat eierskap, er bare en del av avtalen med regjeringen.

  • Eide viser til at Aps avtale med regjeringen har tre punkter: ■ Nye kabler skal være eid eller kontrollert av Statnett.
  • De skal være samfunnsøkonomisk lønnsomme.
  • Effekten av allerede eksisterende kabelprosjekter skal vurderes før man åpner for å bygge nye.

– Helheten i avtalen sikrer det som er viktigst for Ap: Det vil ikke bli bygd noen kabler som forverrer situasjonen for norsk industri, sier Eide.

– Støre sa: «Det blir ikke kabel». Sier du nå noe annet?

– Northconnect kommer ikke til å bli bygd med dagens eiere. Det kan i teorien bli bygd en kabel mellom Norge og Skottland i framtida, men den vil det i så fall være eid av fellesskapet gjennom Statnett. Det er eierne av Northconnect også enige om, sier Eide.

Han mener det er uklok energi- og industripolitikk å være ensidig mot kabler.

– Ap har aldri vært kategorisk mot nye utenlandskabler. Det er effekten av kablene som må avgjøre. Nettopp derfor er det viktig at vi har fått gjennomslag for skal høste erfaringer fra eksisterende prosjekter, sier Eide.

Lover omkamp

Aps avslappede holdning deles ikke av kabelmotstanderne i Rødt. De lover nye runder på Stortinget for å ta livet av prosjektet en gang for alle.

– Vi kommer til å ta opp spørsmålet om Northconnect i Stortinget igjen nå i høst. Uavhengig av om det er Statnett eller andre som eier kabelen, er den en trussel mot norsk industri. Vi har nok overføringskapasitet allerede før de to kablene som er under bygging, North Sea Link og Nordlink, er satt i drift, sier Bjørnar Moxnes, partileder i Rødt.

Git: master, Env: production, Sanity: production