Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Et autoritært flertallsstyre er i ferd med å ta form på Sri Lanka.

De sterke brødrene

DYRKET: Mahinda og Gotabaya Rajapaksa har festet grepet om makten på Sri Lanka. Øyas etniske og religiøse minoriteter står maktesløse på sidelinjen, skriver Iselin Frydenlund. FOTO: ISHARA S. KODIKARA, AFP/NTB SCANPIX ISHARA S. KODIKARA

Parlamentsvalget 5. august på Sri Lanka ble en brakseier for singalesisk nasjonalisme, radikal buddhisme og autoritære krefter. Brødrene Mahinda og Gotabaya Rajapaksa regnes som krigshelter av det singalesisk buddhistiske flertallet. Konstitusjonell krise og katastrofal sikkerhetshåndtering i forbindelse med terrorangrepet påsken 2019, la veien åpen for Gotabaya som president og Mahinda som statsminister senere samme år. Etter parlamentsvalget i august 2020 befestet familien ytterligere makten: etter en brakseier for Sri Lanka Podujana Peramuna – en koalisjon som ideologisk sett blander venstrepopulisme med buddhistisk nasjonalisme – har brødrene sikret to tredjedels flertall i nasjonalforsamlingen. Blant folk i sør er troen stor på at familien kan garantere trygghet, disiplin og økonomisk framgang. Øyas etniske og religiøse minoriteter står maktesløse på sidelinjen og ser at et autoritært flertallsstyre er i ferd med å ta form.

Lars Gule, Anne Kalvig, Gina Lende og Gyrid Gunnes skriver om religion i Klassekampen hver torsdag. Iselin Frydenlund er gjesteskribent.