Tett smutthullene nå!
Utdanningsdirektoratet har nylig konkludert med at Økernly barnehage AS (Økernly og Stålverkskroken barnehage) i 2014 mottok rundt tre millioner kroner i tilskudd beregnet til bemanning – som ikke ble brukt til bemanning. Barnehagenes regnskap viser også at lønnsomheten 2015–2017 har vært uvanlig høy. Det kom fram i en reportasje som Utdanningsnytt.no publiserte den 20. august. I reportasjen sier styreleder i Private Barnehagers Landsforbund (PBL) Eirik Husby at bedre bemanning ikke nødvendigvis har med kvalitet å gjøre. Dette er et svært skremmende utsagn.
I en rapport fra Telemarksforskning fra 2018 framgår det at barnehager eid av kjeder har høyere overskudd enn andre barnehager, og at kjedebarnehagene skiller seg ut fra andre barnehager med flere barn per ansatt.
Bemanningsnormen, som ble innført seinere samme år, har heldigvis ført til færre barn per ansatt i kjedebarnehagene.
All tilgjengelig norsk forskning konkluderer med at god bemanning og flere barnehagelærere er avgjørende for kvaliteten som gis. Ifølge tall fra Barnehagefakta fra våren 2018 hadde Økernly barnehage AS 6,9 barn per ansatt, mens snittet for alle barnehagene i Oslo lå på 6,0. Spriket utgjør en vanvittig stor forskjell. Det vil si at en sammenliknbar barnehage enten skulle tatt inn 15–20 barn ekstra eller kuttet ut tre–fire stillinger.
Alle som jobber i barnehage, forstår at det ville vært krise. Presset hadde blitt langt høyere, stress og slitasje større, sykefraværet økt, og de hadde på ingen måte klart å følge opp barna like godt fordi de fysisk ikke hadde maktet å strekke til som tidligere.
Det er liten tvil om at dette er en bevisst handling for å tjene penger. Og det blir mye penger av slikt. I et intervju med administrerende direktør i PBL Anne Lindboe, på Utdanningsnytt.no (28. august 2019), kommer det nemlig fram at Husby har en formue på over 40 millioner kroner som stammer fra drift av barnehagene, ikke salg av dem. Tilbakebetalingskravet fra Utdanningsdirektoratet på 800.000 kroner framstår sånn sett som en symbolsk vits med tanke på hvor mange millioner Husby har tjent på barnehagene sine gjennom underbemanning.
Eier i Læringsverkstedet Hans Jacob Sundby mener at det ikke er noen grunn til mistillit til Husby (Utdanningsnytt 21. august). Det er både trist og skremmende at dette er holdningene som gjelder hos enkelte eiere. Så har de også samme interesse i å tjene penger på barnehagedrift. Til info så er nesten 250 av PBLs medlemsbarnehager eid av Læringsverkstedet, altså nær 15 prosent av medlemsmassen.
Barnehagesektoren skriker etter et langt bedre lovverk, med barna og de ansattes ve og vel som første prioritet, ikke de kommersielles interesser. Dette handler ikke om jobben som gjøres i den enkelte barnehage, men om eiere som beriker seg på fellesskapets penger. Ved spekulativ drift som rammer barn og ansatte. Så lenge det finnes smutthull for å hente ut penger av barnehagesektoren, vil enkelte gjøre det. Det er dette PBL verner om!