Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Alle nullene som står på bankkontoene, vil snart forsvinne.

Verdi uten like

FRAMTIDSRETTA: Hvis man vil få rede på hvordan vi skal overleve uten krig, sult og flyktningkatastrofer, må man prate med bønder, skriver forfatteren. Denne fargerike maisen er dyrket av det svenske kollektivet Under Tallarna. FOTO: OSSIAN TIDBLOM, UNDER TALLARNA

Da jeg var liten, ville jeg bli museumsguide. Jeg tenkte at jeg skulle gå rundt blant gamle rustninger og blodige skjorter på Nordiska Museet og forklare for folk hvor alle kongene døde. For jeg var veldig interessert i hvordan konger døde da jeg var liten, spesielt Karl XII. Var det en norsk kule eller et svensk statskupp? Foreldrene mine syntes vel at det var bra at jeg var så historieinteressert. Men de var urolige også, og sendte meg til psykologer fordi jeg hadde vondt i magen og en enorm separasjonsangst når jeg skulle i barnehagen. Men de var fornøyd når det gjaldt min yrkesmessige framtid. De tenkte at museumsguide var en fin jobb for meg. Sånn ble det jo ikke: Ebbe Grön kom og sang «Vad Skall Du Bli?», og jeg mistet interessen for en karriere innen museumsvesenet.

Stefan Sundström, Anna Blix, Frans-Jan Parmentier, Kathrine Kinn og Anne Sverdrup-Thygeson skriver om natur, miljø og landbruk i Klassekampen hver fredag.