Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Høyere utslipp fører til raskere oppvarming, som igjen gir høyere utslipp.

Tampen brenner

ISDRONNING: Den 35.000 år gamle mammuten Yuka ble godt bevart i permafrosten i Sibir. Jo mer permafrosten smelter, jo mer klimagasser fra plante- og dyremateriale frosset i den vil slippes ut, skriver forfatteren. Her fra utstillling av Yuka i Tokyo, Japan i 2013. FOTO: KAZUHIRO NOGI/AFP PHOTO

Har du fått nok av den våte, kjølige norske sommeren? Prøv en ferie i Sibir! Den avsidesliggende bygda Verkhoyansk har hittil vært mest kjent for å være det kaldeste bebodde stedet i verden, fordi det har vært målt 67,8 minusgrader der en gang. Men det var for 128 år siden. I juni i år ble det 38 varmegrader, en ny rekord nord for polarsirkelen. Kanskje visste du ikke at det kan bli ganske varmt i Sibir om sommeren. Det visste jeg ikke heller, før jeg selv erfarte det. En gang fikk jeg nesten solstikk under den tradisjonsrike feiringen av Yhyakh, midsommerfestivalen til Sakha-folket i Jakutsk. Jeg har også opplevd temperaturer på oppimot 30 grader på tundraen nordøst i Sibir, ikke langt fra Nordishavet – mens jeg sto med føttene i en iskald vanndam, på toppen av tinende permafrost.Litt varme er altså ikke uvanlig der oppe, men dette året er annerledes.

Stefan Sundström, Anna Blix, Kathrine Kinn, Frans-Jan Parmentier og Anne Sverdrup-Thygeson skriver om natur, miljø og landbruk i Klassekampen hver fredag. Oversatt av Carline Tromp.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production