Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Naturligvis

Yndige små ballar

Kjøttet fra kastrerte okser smaker bedre og er sunnere.

GULLKALVEN: Bare 0,7 prosent av norsk storfekjøtt kommer fra kastrerte okser, til tross for fordelene for dyret og kjøttet, skriver forfatteren. Her fra en gård i Saksumdal. FOTO: SIV DOLMEN Siv Dolmen

Det er en varm junidag å stå i fjøsdress og støvler. Odin, kalven foran meg, sover i en dyp rus påført av veterinæren vår. «Kan ikkje du spreie beina på han? Der ja! Åh, det var da nokon yndige små ballar», sier hun. Jeg snur meg bort, mens dyrlegen klargjør tanga. To små knepp og så er det hele over, men vi gjentar det en gang til for sikkerhets skyld.

Stefan Sundström, Anna Blix, Frans-Jan Parmentier, Kathrine Kinn og Anne Sverdrup-Thygeson skriver om natur, miljø og landbruk i Klassekampen hver fredag.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?