Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Protester har brutt ut i Etiopia etter at en kjent oromo-sanger ble drept på mandag:

Protester kan eskalere

STØTTEPROTEST: I tillegg til protester i Etiopia, utløste drapet på sangeren Hachalu Hundessa en støttedemonstrasjon i USA onsdag. Bildet er fra St. Paul i Minnesota i USA.

ANSPENT: Over 90 mennesker er drept under ukas uroligheter i Etiopia. Statsminister og fredsprisvinner Abiy Ahmed har stengt nettet og satt inn hæren.

Etiopiske styrker er blitt utplassert i landets hovedstad Addis Abeba og i Oromia-region etter flere dager med protester denne uka. Urolighetene startet etter at den kjente oromiske sangeren Hachalu Hundessa ble drept på mandag. I går meldte NTB at over 90 mennesker er drept under protestene så langt, og at skyting og gjenger med macheter preger Addis Abeba.

Hachalu Hundessa har i mange år skrevet sanger om undertrykkelsen av oromofolket og var i 2018 en viktig stemme i opprøret som brakte den reformistiske Abiy Ahmed til makta samme år.

«Vi har mistet et verdifullt liv og jeg kondolerer alle. (...) Vi venter på politiets granskingsrapport av denne onde handlingen. (...)», skrev Abiy Ahmed på sin Facebook-side på tirsdag.

Demonstrantene beskylder etiopiske sikkerhetsstyrker for å stå bak drapet på den revolusjonære artisten.

Autoritære tiltak

Da Abiy, som alltid omtales med fornavn i Etiopia, kom til makta, åpnet han for opposisjonen, satte fri politiske fanger, hevet restriksjoner på ytringsfriheten og inngikk en fredsavtale med Eritrea etter 20 år med kald krig. For det fikk han Nobels fredspris i 2019.

Tirsdag stengte han internettet i landet og hovedveiene inn til hovedstaden. Samme dag ble de oromiske opposisjonslederne Jawar Mohamed og Bekele Garba arrestert i Oromia.

Det er ikke første gang etiopiske myndigheter tyr til autoritære metoder. Etter det myndighetene hevdet var et kuppforsøk i delstaten Amhara i juni i fjor, ble 22 høytstående tjenestemenn henrettet, hevder Amnesty International.

Betent konflikt

Etiopia har offisielt 82 etniske grupper, og i 1994 ble landet delt inn i åtte etniske stater. I fjor fikk landet sin tiende.

Den største gruppa er oromofolket, som lenge har klaget over undertrykkelse under flere tiår med diktatur. Denne gruppa krever mer innflytelse i landet, og drapet på Hundessa, samt arrestasjonen av oromo-politikerne, kan sette i gang et nytt opprør.

Oromo Liberation Front (OLF) har lenge kjempet en væpnet kamp for et selvstendig Oromia. Da Abiy kom til makta, fikk OLF-lederen Dwed Ibsa vende hjem fra eksil og bli en del av den politiske prosessen i landet. Dette har ikke redusert de etniske konfliktene.

– OLF har hele tida ment at Oromia er kolonisert av den etiopiske makteliten. Vi gir Abiy en sjanse til å bygge en demokratisk stat som tilfredsstiller våre krav. Klarer han ikke det, kan vi ta til våpen igjen. Men vi ønsker ikke å gjøre det, sa Ibsa til Klassekampen i mars i fjor.

På Abiy Ahmeds Facebook-side skriver etiopieren Bijiga Defa at «etter dette (drapet på Hundessa, red.anm.) tror jeg ikke vi kan leve sammen som en nasjon. For min del kan landet som kalles Etiopia, dra til helvete».

Vannkrangel med Egypt

Tidligere har Etiopia anklaget Egypt for å være involvert i oromoprotestene i landet. I 2016 mente Etiopia at Egypt prøvde å skape uro i landet – noe Egypt avfeide.

Etiopia har de siste årene vært i en vannkonflikt med Egypt, på grunn av en omstridt bygging av Renessansedammen i Nilen på grensa til Sudan. Konflikten har tilspisset seg de siste ukene, med blant annet en ordkrig på sosiale medier, og mandag denne uka var striden oppe til diskusjon i Sikkerhetsrådet.

Når det gjelder dagens oromo-uroligheter, er det likevel ikke kommet tilsvarende anklager mot Egypt fra Etiopias side.

Drapet på Hundessa har utløst støtteprotester blant etiopisk diaspora i andre deler av verden: I byen St. Paul i Minnesota i USA stanset demonstranter trafikken på onsdag.

På grunn av stengingen av nettet har det ikke lyktes Klassekampen å komme i kontakt med avisas kilder i landet.

Git: master, Env: production, Sanity: production