Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Det norske bokmarkedet har godt av et spark bak, mener forfatter som selger bøkene sine selv på Amazon:

Trives godt på Amazon

GJØRE SELV: Forfatter Linn Tesli gir ut bøkene sine selv på Amazon blant annet fordi hun vil ha kontroll på sitt eget produkt. FOTO: PRIVAT

Linn Tesli er en av flere norske forfattere som har suksess på Amazon. Hun tror de etablerte forlagene må være forberedt på store omveltninger om de skal inn.

Den internasjonale giganten Amazon banker på dørene til norske forlag og ber om avtaler for å kunne selge norske bøker i sin nettbokhandel Book Depository. Nyheten, som Klassekampen brakte i forrige uke, fikk eksperter på det norske bokmarkedet til advare om store endringer dersom Amazon lykkes med sine planer.

Men ikke alle tenker på Amazon som den store, stygge ulven som vil frata forfatterne inntekter og rasere det litterære mangfoldet. På Amazon selges bøker av flere norske forfattere, og mange av dem er godt fornøyd med vilkårene som tilbys selvpubliserende forfattere.

– Det norske markedet har bare godt av konkurranse og av å få seg et spark bak, sier fantasyforfatter Linn Tesli på telefon.

– Passer ikke alle

Tesli omtaler seg selv som indieforfatter, altså en som går utenom de etablerte forlagshusene og heller gir ut bøkene sine selv. I prosessen fram til boka ligger ute for salg på Amazon, er Tesli et lite forlagshus i miniatyr. Hun lager omslagene selv og tilrettelegger manus for å publisere dem som e-bøker og papirbøker. Også markedsføringen må hun håndtere.

– Å gi ut bøker selv på Amazon passer ikke like godt for alle, medgir Tesli.

Boksalget på Amazon foregår som «print on demand», altså trykking ved behov. Dersom en kunde bestiller ett eksemplar, går det bare en times tid før boka kommer fiks ferdig ut fra et av deres høyteknologiske trykkerier og sendes rett i posten til mottakeren. I Amazons veltrimmede økosystem for bokproduksjon finnes det ingen restopplag, og dermed er det heller ikke behov for å destruere papirbøker som ikke er solgt.

– Royaltyen jeg får på Amazon, vil også trolig være mye høyere enn det jeg ville fått hvis bøkene ble gitt ut på et norsk forlag. Alt dette gjør det lettere å få en «return of investments» på forfatterskapet over flere år, sier Tesli.

Hvor mange bøker hun har solgt, kan ikke Tesli gi et eksakt svar på. Dersom boka blir lastet ned fra en av abonnentene på Amazons strømmetjeneste for e-bøker, får hun betalt per side. For salg av pocketbøker i papirformat og e-bøker får hun henholdsvis 60 og 70 prosent i royalty.

Vil ha kontroll

I likhet med de fleste andre norske indie-forfatterne på Amazon, skriver Tesli på engelsk.

En engelskspråklig konsulent i Italia hjelper til med språkvask og korrektur. Dermed treffer hun et marked med mange millioner potensielle bokkjøpere, og bøkene hennes blir tilgjengelig på Amazons strømmetjeneste for e-bøker, Kindle Unlimited.

– Savner du ikke muligheten til å få støtte og bistand fra et profesjonelt forlag?

– Nei, de tingene er ikke nødvendigvis viktig for meg. Det som er viktig, er økonomien og ha kontroll på mitt eget produkt og min egen kunst, sier Teslie.

– Jeg kan laste opp en bok i dag og så er den tilgjengelig i morgen. Det eneste som betyr noe, er leseren. Hvis de synes det er bra, så holder det for meg, sier Tesli.

– Må tenke helt nytt

Enn så lenge får de norske indieforfatterne operere uten konkurranse fra norske forlagshus på Amazon og nettbokhandelen deres, Book Depository.

På spørsmål om hun frykter konkurranse fra mer kjente, norske forfatterkollegaer på Amazon, svarer Tesli:

– Dersom de etablerte norske forlagene skal inn på Amazon med sine bøker, må de være forberedt på store omveltninger. De må begynne å tenke helt nytt, sier Tesli.

– Slik bokmarkedet fungerer i dag, med de store forlagene som eier de store bokhandelkjedene, så er det tilnærmet monopol. Dette gjør at det er vanskelig for indieforfattere å få innpass. Dersom Amazon kommer til Skandinavia for fullt, vil det rikke ved denne balansen.

Selger jevnt og trutt

I 2008 ga Mette Barfelt ut en bok om cruisebåter og reiseliv på Aschehoug forlag. I dag står hun bak to romantikkserier på Amazon, blant annet «Solvik»-serien, med kjærlighetshistorier fra en liten småby med «en dæsj spenning».

«Det er riktig at jeg selger mine norske og engelske bøker på Amazon, og salget går jevnt og trutt», skriver Barfelt i en sms til Klassekampen.

Hun er på ferie, og tipser heller om andre norske indieforfattere som angivelig gjør det bra på Amazon.

«Å gi ut bøker selv på Amazon passer ikke like godt for alle»

LINN TESLIE, FORFATTER

En av dem er Andreas Christensen, som er utdannet psykolog og forfatter av science fiction- og fantasyserier. 10. juni var han klar med første bind i en ny serie i sjangeren episk fantasi, med tittelen «Frostfall».

Christensen vil ikke dele egne erfaringer med å utgi bøker på Amazon, men mener bokgiganten har åpnet opp bokmarkedet og gitt tusenvis av forfattere muligheten til å leve av skrivingen.

«Jeg hører imidlertid at du bruker begreper som ‘solidariske avtaler’, som sier meg at dette blir nok en skremmeartikkel som bare tjener det bestående, og etter min mening dysfunksjonelle systemet vi har i Norge», skriver han til Klassekampen

Git: master, Env: production, Sanity: production