Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Plate om kullgruveulykke i 2010: Hvorfor Steve Earle ville lage denne skiva? Fordi det er hans oppgave.

Protestsanger

JOBBEN HANDLER OM EMPATI: «Man når ikke et publikum med å fortelle dem hvor annerledes man er, men ved å fokusere på det man har til felles», sa Steve Earle nylig. FOTO: JACOB BLICKENSTAFF

Fire in the hole! Steve Earles nye plate «Ghosts of West Virginia» er fylt av moderne arbeidssanger og skapt i et ønske om å «bridging the gap».

Det er 29 kors på Tony Fitzpatricks omslag til Steve Earles nye plate, «Ghosts of West Virginia». Korsene er monumenter til gruvearbeiderne som mistet livet 5. april 2010 i Upper Big Branch-kullgruven i byen Montcoal, West Virginia. 300 meter under bakken døde de fleste av arbeiderne momentant av en eksplosjon. Et drøyt år senere slo et uavhengig etterforskningsteam fast at gruvens eierne, Massey Energy, indirekte hadde skylden for smellet. Massey ble sterkt kritisert for å ikke møte regler for grunnleggende arbeidsstandarder. Etterforskningen avdekket også at selskapets ventilasjonsstemt ikke fungerte godt nok og derfor tillot dødelige gasser å bygge seg opp i gruven. I 2009, ett år før ulykken, ble Massey av myndighetene pålagt å betale en bot på nærmere fire hundre tusen dollar for 57 sikkerhetsbrudd, inkludert ett som handlet om dårlig ventilering. Massey Energy nøyde seg med å betale boten. Forbedring av sikkerheten tok de ikke tak i.