Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Når skeive blir nazister

SKEIV TERRORIST? Philip Manshaus står for retten denne uka. © FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX

Da jeg bodde i Irak lærte jeg ingenting om nazismen på skolen. Det jeg kunne, var en gjenfortelling som var gjennomført antisemittisk. Det var i Norge jeg fikk lære om nazismen. Jeg lærte at tusenvis av skeive ble henrettet i nazistens dødsleirer. Mange flere ble torturert, kastrert, ydmyket og drevet på flukt. Jeg lærte at i likhet med jødene måtte skeive bære på lapper som identifiserte dem. Så tanken om skeive nazister er latterlig, ikke sant?

I disse dagene står nynazisten Philip Manshaus tiltalt for terrorangrep og rasistisk motivert drap på sin adoptivsøster. Terrorsaken stinker stygt, som om noen åpnet et vindu mot 1930-tallet og lot grumset ryke inn. Antisemittisme, kvinneforakt, homofobi, islamofobi. I retten snakket terroristen om skeivhet, om hvor skadelig det er for samfunnet.

22-åringen uttalte i retten at han «eksperimenterte med sin legning» men i dag mener han at det er synd. Jeg undrer om resten av Norge registrerte dette i det hele tatt? Er terroristen virkelig skeiv? Det skapte ikke debatt. Kulturkrigerne er stille. Heller ikke når stemora uttalte i retten at Philip har hatt guttekjærester, ble det debatt.

Nyheten om at Manshaus er skeiv selv, har sjokkert enkelte i LHBTQ-miljøet. Det har ikke sjokkert meg. Det er dessverre mange skeive som støtter høyreekstreme krefter. Ta en titt i «hvit makts verden» og du vil finne mange skeive som enten sympatiserer med fascister eller er hardcore fascister.

Skeive menn har vært i kjernen i de store fascistbevegelsene. Flere av de mest profilerte høyreradikale i Europa de siste tretti årene har vært skeive. Partilederne Pim Fortuyn og Jörg Haider kan nevnes. Kevin Wilshaw var en høyprofilert figur i National Front på 1980-tallet, som holdt taler på høyreekstreme arrangementer. Flere år seinere sto han frem som både skeiv og av jødisk opphav.

«Hvite skeive radikaliseres rett foran oss»

Er det noe ved fascismen – som i mange tilfeller har klare homoerotiske trekk – som appellerer særskilt til hvite homofile menn? Den fremtredende høyreekstremisten James J. O’Meara skriver i sin bok «The Homo and the Negro» at hvite skeive menn representerer det beste av vestlig kultur på grunn av deres «intelligens» og «skjønnhet», og at svarte representerer det verste. Han presenterer også konspiratorisk og sterkt antisemittisk tankegods.

På konferansen til nynazistiske National Policy Institute (drevet av alt-right-stjernen Richard Spencer) i 2015 snakket en foredragsholder ved navnet Jack Donovan om «å forlate verden slik du kom inn i den, sparkende og skrikende og dekket i noen andres blod». Donovan kaller kvinner «horer» og «tisper,» og benekter Holocaust. I tillegg til å være åpne fascister, er Donovan og O’Meara begge åpent skeive menn. Innenfor hvit maktgrupperinger finnes skeive fraksjoner, fra National Socialist League til Gay Aryan National-Socialists.

Men hvordan? Hvordan ble en ideologi som er seksuelt regressiv og som hater oss i aller høyeste grad, tiltrekkende for skeive menn? Kanskje disse mennene ikke fant sin plass i samfunnet, men fant den hos fascistene? Er det selvhat og forakt? Er det maskulinitet og dominans de søker?

Hvite skeive radikaliseres rett foran oss. Meningsmålinger viser at over en tredjedel av franske skeive menn støttet Marine Le Pen i 2017 valget, til tross for at hun lovet å avskaffe likekjønnet ekteskap. I Tyskland ledes den høyreekstreme AfD av en lesbisk finanskvinne. AfD er enda mer fiendtlig mot faktisk LHBTQ-politikk enn Frankrikes nasjonale front.

Man håper at alle disse skeive er naive og drives av uvitenhet. At skeive som støtter denne ideologien har ingen anelse om hva de står for, har gjort eller har tenkt å gjøre, at de mangler gode analyser. Men gjør de egentlig det?

Git: master, Env: production, Sanity: production