Mange jubler over ny lisensordning mens 70 ansatte på lisenskontor i Mo i Rana står i fare for å bli arbeidsledige fra 1. april. I forbindelse med mediemeldingen som ble behandlet i Stortinget i juni 2019, foreslo regjeringen å endre finansieringen av NRK-lisensen til å gå over skatteseddelen. Som følge av det legges 100 arbeidsplasser ned i en liten distriktskommune. Nå håper de ansatte at Abid Radja tar tak i saken.
NTL, som organiserer mange av de ansatte, mente det var urimelig at de ansatte skulle bære hele kostnaden av vedtaket om å endre finansieringen til NRK ved at de mista jobben og utfordret politikerne til å finne løsninger som sikrer de viktige distriktsarbeidsplassene.
Regjeringen brukte besparelsen som nedleggelse av lisenskontoret ga, til å bevilge 87 millioner kroner til 70 nye stillinger for økt digitalisering ved Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana i årets statsbudsjett. Som regjeringen skrev i sin pressemelding: «Opprettinga av 70 nye arbeidsplassar ved Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana kjem som følge av nedlegginga av NRK si lisensavdeling i Mo i Rana.» Med dette skulle man tro at disse stillingene ville bli tilbudt de ansatte ved lisenskontoret, men nei. De 70 stillingene er nå oppretta, men uten garanti om at de nye arbeidsplassene skal sikre jobbene til de ansatte ved lisenskontoret. NTL har fra første øyeblikk påpekte at dette var svært uheldig.
I første runde ble det utlyst 40 stillinger ved Nasjonalbiblioteket. 14 av de ansatte ved lisenskontoret fikk tilbud om stillinger i denne runden. I neste runde, som nå er rett rundt hjørnet, skal det lyses ut 30 stillinger. Da er det stor usikkerhet hvor mange fra lisenskontoret som kommer til å få tilbud om jobb. Det skyldes at utlysningene har kompetansekrav som mange ansatte på lisenskontoret ikke kan svare opp til. Dermed blir regjeringens digitaliseringssatsing betalt av lønnsmidlene til de ansatte ved lisenskontoret – uten at de får gå inn i disse stillingene.
«70 av de ansatte vil trolig stå arbeidsledige fra 1. april»
Kompetansetiltak og omstillingsmidler har vært etterlyst fra oss hele tiden etter Stortingets vedtak, men ingenting er gjort. Noen har fått tilbud om til sammen to dagers opplæring i bildebehandling. Det har ikke gitt noen form for fortrinnsrett på de stillingene som ble utlyst ved Nasjonalbiblioteket, og er åpenbart ikke tilfredsstillende som etter- og videreutdanningstiltak.
Kultur og familiekomiteen ga under behandlingen av stortingsmelding 17 (2018–2019) en tydelig beskjed gjennom fellesmerknader til regjeringen om særskilte oppfølging av omstillingen og de ansatte; «Komiteen vil understreke viktigheten av å ivareta de ansatte ved NRKs lisenskontor i Mo i Rana. Omstillingen berører mange mennesker, og det må være et felles ansvar å hjelpe folk over i nye jobber. Her må departementet ta initiativ til at det etableres et godt samarbeid mellom ulike instanser. Både NRK, kommunen, Nav, Nasjonalbiblioteket, fagforeningene og mulige arbeidsgivere og tilbydere av etter- og videreutdanning må trekkes aktivt med i dette arbeidet.»
NTL kan ikke se at regjeringen har tatt komiteens merknader på alvor. Det følger ingen omstillingsmidler med nedleggelsen. De ansatte har ikke mottatt tilbud om etter- og videreutdanning og er nå satt til å søke jobber i et særs trangt arbeidsmarked for de med saksbehandlerbakgrunn.
Det har skjedd omstilling i Mo i Rana før. Da jernverket ble lagt ned, ble industriarbeiderne tilbudt omskolering og det fulgte en «Rana-pakke» med nedleggelsen. Den inneholdt blant annet 500 millioner kroner som skulle sikre nyetableringer etter at jernverket ble lagt ned og etablering av statlig virksomhet i Rana. Dette var i sin tid også det som førte til etableringen av Lisenskontoret.
Det er urimelig at de ansatte ved Lisensavdelinga skal ta alt ansvar for de politiske vedtakene et samlet storting har fattet. 70 av de ansatte ved lisensavdelingen vil trolig stå arbeidsledige fra 1. april. Det er nesten ett år etter at Stortinget ba regjeringen om å følge opp. Nå utfordrer vi den nye kulturministeren til å komme på banen for de ansatte!