Mens skogbrannene raser i Australia, framstår landets politiske ledelse stadig mer grotesk, skriver Richard Flanagan.

Klimaselvmordet

ALT BRA HER: Statsminister Scott Morrison viser ingen vilje til å gjøre noe med klimakatastrofen, og pleier nære bånd til kulloligarker. Her en plakat under klimastreiken i Sydney 20. september – då den australske himmelen framleis var blå. FOTO: PETER PARKS, AFP/NTB SCANPIX

Dagens Australia er nullpunktet for klimakatastrofen. Verdens største korallrev, Great Barrier Reef, er i ferd med å dø, regnskogene på verdensarvlisten står i flammer, de enorme tareskogene har så godt som forsvunnet, flerfoldige byer har sluppet opp for vann, eller er i ferd med å gjøre det, og nå brenner dette enorme kontinentet i et omfang vi aldri tidligere har opplevd.

© Richard Flanagan 2020. Oversatt av Inger Sverreson Holmes «Kan den enorme tragedien som utspiller seg, vise seg å bli klimakrisens Tsjernobyl?»

Hjelpeapparatet i Hellas har brutt sammen, og Europa er i en humanitær krise. Hvor er norske politikere?

Den lille gutten i gult

FORPLIKTER: Norge er med på å finansiere drift av flyktningleirene i Hellas, og bør stille krav til forholdene der, skriver kronikkforfatterne. FOTO: TRUDE JACOBSEN

Han er liten av vekst. Kledd i gul regnjakke og joggebukse. Det er ned mot null grader og det blåser en iskald vind gjennom Moria-leiren på Lesvos. Sammen med andre barn varmer han seg på et bål av søppel og olivengrener. Husly finner noen av disse barna under en provisorisk presenning. En elv full av avføring renner ut av leiren og stanken er intens. På den underbemannede klinikken er alle venterom fulle, og de fem provisoriske undersøkelsesrommene er kontinuerlig i bruk. Dette er den brutale virkeligheten for mennesker på flukt. I Europa. I 2020.

Hvorfor så bekymret?

THE SPIRIT OF ‘79: Med Irans folk mot USA-imperialismen.

Hundretusener av mennesker er i gatene i Irak, Iran, Jemen, Libanon, Gaza og andre steder – i sinne mot USA som de ønsker ut av Midtøsten – og i sorg over Qasem Soleimani. Mannen som har bygd opp bred motstand mot imperialistisk innflytelse i hele Midtøsten, gjennom Iran selv og ved støtte til nasjonale, patriotiske og folkelige bevegelser som Hezbollah i Libanon, Hamas og Islamsk Jihad i Gaza og Palestina, houtiene i Jemen, og motstandsgrupper i Irak i kamp mot blant andre IS. Som har hjulpet Syria mot terroristiske grupper og vestlig og israelsk innblanding i landet, og har funnet støtte fra blant andre Russland i å holde amerikanske interesser tilbake. Midtøsten har reist seg – det kan skrives ny historie.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene