Du kan bla til neste sideBla med piltastene

«Alle» vil bekjempe voldtekt, men ingen ønsker å stille menn til ansvar.

Omdømmets ofre

ÆRE PÅ SPILL: At Cissi Wallin ble dømt for ærekrenkelse viser at det er stor forskjell på menns og kvinners handlingsrom, skriver Asta Beate Håland. FOTO: FREDRIK PERSSON, NTB SCANPIX Fredrik Persson/TT

Så har det skjedd igjen: I Gulating lagmannsrett 3. desember har to fagdommere og fem lekdommere klart å frifinne en 23 år gammel mann for voldtekt av en overstadig beruset 14-åring. Mange vitnet i retten om at de hadde sett filmopptak av overgrepet, men filmen er slettet og eksisterer ikke lenger, og kan derfor ikke brukes som bevis i saken. Det har derfor vært helt umulig for retten å ta stilling til om det har skjedd en voldtekt eller ikke, skriver de i den nylig kjente dommen. Alle, både vitner og dommere, er enige om at den berusede 14-åringen lå naken over badekaret, mens overgriperen sto med nakent underliv og foretok seg noe bak jentas underliv. Men fordi vitnene ikke helt klart kan si om det var penis eller fingre som var inne i jenta, har retten blitt så forvirret over hva som har skjedd at de klarte å frikjenne mannen for voldtekt. Dessuten var filmen, som flere har sett og vitnet om, av dårlig kvalitet, sier retten som altså ikke har sett filmen.

Feministene Bodil Stenseth, Wencke Mühleisen, Asta Beate Håland, Stephen Walton, Kristina Leganger Iversen og Muna Jibril skriver i Klassekampen mandager.