Du kan bla til neste sideBla med piltastene
DebattPolitihøgskolen

Best å kutte i Oslo

HVEM SKAL UT? Uteksaminerte politistudenter i Oslo Rådhus, noen fra Oslo, og resten fra Stavern eller Bodø. FOTO: SIV DOLMEN Siv Dolmen

Klassekampen har brukt mye spalteplass i forbindelse med Regjeringens statsbudsjett for 2020 vedrørende reduksjon av kapasiteten på Politihøyskolen i Oslo. Innvendingene gjelder nedleggelse av kapasitet i Oslo og en generell kapasitetsreduksjon av den samlete politiutdanningen.

Justisdepartementet har tre utdanningsinstitusjoner for politiet; Oslo, Stavern og Bodø. Når Justisministeren skal redusere utdanningskapasiteten innenfor politiutdannelsen, bør det være fornuftig at denne skjer i Oslo.

Det er en økende sentralisering av offentlige stillinger, så det er et offensivt trekk og god distriktspolitikk fra Justisministeren å ta reduksjonen i Oslo. Hvis man mener at miljøet i Oslo blir for lite etter reduksjonen, bør man heller legge ned hele utdanningsdelen i Oslo og styrke institusjonene i Stavern og Bodø slik at disse blir robuste. Dette er god distriktspolitikk.

«Man bør styrke institusjonene i Stavern og Bodø. Dette er god disktrikspolitikk.»

Jeg har forståelse for frustrasjonen og sinnet blant de ansatte ved institusjonen i Oslo. Trøsten må være at arbeidsmarkedet for dem som mister jobben i Oslo, er betydelig bedre enn om det tilsvarende hadde skjedd med institusjonene i Stavern og Bodø.

Det er også en løpende diskusjon om det er riktig å flate ut veksten i politikapasiteten i og med det er økende kriminalitet i samfunnet. Utdanningskapasiteten er derfor et betimelig spørsmål. Alternativt kunne kanskje være å redusere utfasingen av friske polititjenestemenn.

De fleste polititjenestemenn avslutter sitt yrkesaktive liv ved 57-års alderen. Den bedrete helsetilstanden blant nordmenn flest er økende. Dette gjelder vel sannsynligvis også for politimenn.

Mens aldergrensen for folk flest økes, holder politiet denne fortsatt på 57 år. Dette er en «varm potet» som ingen politikere tør å ta opp fordi polititjenestemenn har en sterk stilling, og ingen politiske partier tør å ta opp hansken. Temaet har vært oppe mange ganger, men ingen tør å heve fanen.