Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Israel

Fastlåst regjeringskabal

Ingen vil ha nyvalg

Ingen vil fire på posisjoner i en nasjonal samlingsregjering

VALGET SOM ALDRI BLIR AVGJORT: Israels statsminister Benjamin Netanyahu poserer sammen med israelske soldater under en minneseremoni i oktober for falne soldater i Yom Kippur-krigen i 1973. Etter nyvalget i september, er det fortsatt ikke avklart om Israel får en ny regjering eller om det må utlyses nok et nyvalg. FOTO: GALI TIBBON, AFP/NTB SCANPIX GALI TIBBON

Ved midnatt løp mandatet ut for lederen av opposisjonsalliansen Kahol Lavan (Blått og hvitt), tidligere forsvarssjef Benjamin «Benny» Gantz, for å få en koalisjonsregjering på plass. Klassekampen gikk i trykken før et siste møte mellom Gantz og statsminister Benjamin Netanyahu etter at de to møttes mandag uten noe som helst framskritt.

Situasjonen etter det uavklarte nyvalget 17. september og gjentatte forsøk på å sette sammen en brei nasjonal samlingsregjering er like uavklart som den var etter det opprinnelige valget 9. april. Meningsmålingene peker ikke mot noen avklaring. Det peker i retning av et tredje valg i løpet av ett år. Valget blir i så fall i mars-april 2020.

Den tredje mann

Partene er i utgangspunktet enige om å danne nasjonal samlingsregjering for å unngå nyvalg, men er fastlåste på hvordan fordi andre politiske momenter og interesser, ofte med tungt personlig stempel, spiller inn.

President Reuven Rivlin fra regjeringspartiet Likud, men med avstand til Netanyahu, har lagt fram forslag til samlingsregjering hvor Netanyahu og Gantz har hver sin periode som regjeringssjef, med Netanyahu først og med avgrensinger til det religiøse ekstremhøyre.

Det er her tidligere utenriks- og forsvarsminister Avigdor Lieberman, leder for det sekulære høyrepartiet Yisrael Beiteinu (Israel vårt hjem), kommer inn. Lieberman støtter Rivlins rotasjonsforslag: Netanyahu først, men med krav om grenselinjer overfor de ortodokse. Et tydelig krav fra Lieberman er at studenter ved de religiøse skolene (yeshiva), skal avtjene verneplikt, noe de ortodokse kjemper imot.

Lieberman utelukker mindretallsregjering, både Netanyahus inneværende koalisjon og en med parlamentarisk støtte fra den palestinske Felleslista. Sistnevnte er nok en gang splittet i hvordan den skal forholde seg til regjeringsspørsmålet utover det brennende samlende ønsket om å bli kvitt Netanyahu.

Felleslistas leder, Ayman Odeh fra partiet Hadash, understreker at Gantz ikke er bedre enn Netanyahu, mens Ahmed Tibi, leder for partiet Ta’al, legger større vekt på at med Gantz forsvinner de ultraortodokse også.

Nei fra Lieberman

Nestleder i Kahol Lavan, Yair Lapid, tidligere finansminister under Netanyahu og leder for det «moderne» middelklassepartiet Yesh Atid (Framtidspartiet), er sikker på at Lieberman ikke vil slutte seg til en regjering ledet av Netanyahu som lener seg på de høyreekstreme religiøse og ultraortodokse partiene som til sammen sitter på 55 mandat.

Regnestykket går likevel ikke opp. Neste tidsfrist før det utlyses nyvalg, er tre uker. Nå er det «hver mann for seg», varsler Lieberman.

Denne perioden har Netanyahu passert David Ben-Gurion som lengst sittende regjeringssjef. Ønsket om å fortsette som det, er også motivert av de eventuelle rettssakene som kan følge av anklagene om korrupsjon og bestikkelser som han har hengende over hodet. Fortsetter han som statsminister, er han sikret immunitet.

Sikkert kort svekket

Netanyahu har uhemmet spilt sitt sikreste kort som «herr Sikkerhet», med enorme valgplakater av ham og president Donald Trump som har hengt fra valget i april til nå. Kortet er ironisk nok blitt svekket av Trump. Ikke på grunn av den reservasjonsløse støtta til Israel som siste utspill fra utenriksminister Mike Pompeo om bosettingene, men på grunn av Trumps overrumplende krumspring i Midtøsten. De har svekket Netanyahus Iran-politikk, særlig etter rakettangrepet på Saudi-Arabias oljeinstallasjoner, som USA gir Teheran ansvaret for.

Israels angrep i Libanon, Syria og Irak har ikke samme innenrikspolitisk effekt for Netanyahu, heller ikke angrep på Gaza, fordi det ligger i hendene til generalstaben og sikkerhetsapparatet hvor Gantz og to andre tidligere forsvarssjefer i Kahol Lavan har gode kontakter. Det er større uenigheter i Netanyahus leir med hensyn til Gaza og Vestbredden.

Sikkerhetskortet er svekket i regjeringskabalen, men Netanyahu har det fortsatt på hånda.