Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Gryr i norden

Prompemaskin i parfymebutikk

Et direktiv fra EU om minstelønn i Norge vil være å rykke tilbake til start.

I 1907 ble Norge historisk. I en industri som vokste og hadde økt overskudd, ville verkstedarbeidere ha sin rettmessige del av overskuddet. Arbeidsgivernes motargument var velkjente også i dag. Trusler om utflagging, konkurransevilkår mellom verft om anbud var svaret fra dem som tok ut stadig større profitt. Løsningen fra verkstedarbeiderne kom til å forandre Norge for alltid. De krevde nasjonale overenskomster. På denne måten sikret de at konkurransen mellom industribedriftene skulle gå på gode løsninger og effektivitet, aldri på lønn.

Svenskene kom noe senere, men gjorde det veldig tydelig med svensk fagbevegelses bergpreken – det faglige løftet: «Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin, under några omständigheter, arbeta på sämre villkor eller till lägre lön än det vi nu lovat varandra. Vi lovar varandra detta i den djupa insikten om att om vi alla håller detta löfte så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav». Kampen for nasjonale overenskomster har vært sentral for omfordeling fra kapital til arbeid i hele Norges moderne historie. I flere av våre oljearbeideres overenskomster er alt forhandlet nasjonalt. Det er derfor det er så provoserende for oss når Frp ønsker å ta fra eksempelvis oljearbeiderne de sentrale lønnsforhandlingene, og overlate dette til bedriften.

I Norge har aldri debatten om minstelønn tatt av. Selv ikke Frp har dette i sitt prinsipprogram. Dette vil endre seg nå, grunnet EU-kommisjonens nye president Ursula von der Leyens utsagn om at «hun i løpet av sine første 100 dager skal gi alle EU-borgere har en rettferdig minstelønn». Dette har utløst en voldsom debatt i Europeisk fagbevegelse, en debatt der Norden må stå sammen. Fagbevegelsen i alle de nordiske landene går sterkt imot minstelønn.

«Vi vil ikke reise på Stortinget for å tigge om økt minstelønn»

Lønn skal avgjøres av fagforeningenes evne til å organisere, forhandle og streike seg til bedre lønns og arbeidsvilkår. Vi er ikke interessert i å reise på Stortinget for å tigge om økt minstelønn, og være avhengige av politikere og økonomer i stedet for vår egen makt i lønnsspørsmål. Vi rykker tilbake til start. Eller tilbake til 1907.

Et direktiv fra EU om minstelønn i Norge vil ikke være norsk fagbevegelses undergang, til det er den for sterk. Den vil likevel være et konstant uromoment, og underminere arbeidet med overenskomstene våre. Det blir som å bolte fast en effektiv prompemaskin i en parfymebutikk. Du kan ha ta med vifter og lufte med vinduene, men parfyme og prompelukt kan aldri leve sammen. Prompe-maskinen vinner. Du må rett og slett ikke installere den.

Alle som er opptatt av en sterk fagbevegelse bør derfor med all kraft jobbe sammen med nordiske fagforeningskamerater mot alle forslag om en felles europeisk minstelønnsordning.