SV, Rødt, Arbeiderpartiet og MDG vil bruke Oljefondet aktivt for å nå klimamål:

Presser på for økt styring

VIL KLIMAINVESTERE: SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes åpner for å bruke Oljefondet til å investeringer for et grønt skifte i Norge. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN

REDSKAP: Flere rødgrønne partier vil ta større kontroll over Oljefondet for å nå klimamål. SV åpner for å klimainvestere deler av fondet i Norge.

– Oljefondet med sine tusenvis av milliarder bør bli en maskin for forandring, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til Klassekampen.

I en debatt med statsminister Erna Solberg (H) under Zerokonferansen i forrige uke, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre at «vi må venne oss til å si at Oljefondet er et politisk redskap».

Overfor E24 i etterkant av debatten utdypet Støre ved å si at det er viktig at Oljefondet i større grad ser i retning av fornybar energi.

Tidligere i år vedtok Stortinget at Oljefondet kan investere opp mot 120 milliarder kroner i såkalt unotert infrastruktur for fornybar energi. Investeringene i fornybar energi kan ikke overgå 2 prosent av fondets samlede verdi.

Støre sa til E24 at han håper andelen av fondet som kan investeres i fornybar energi kan økes i årene framover.

Rødgrønn jubel

Uttalelsene fra Støre møtes med begeistring hos SV, Rødt og MDG.

«Oljefondet bør styres etter et enkelt prinsipp om at man ikke kan investere i selskaper som undergraver Paris- målene»

TORGEIR KNAG FYLKESNES (SV)

– Det er positivt, og jeg liker tenkningen, sier Fylkesnes i SV.

– Signalet gjør at vi får forventninger om at vi kan få ham med på mer spenstige ting, at han er villig til å gå mye lenger i å flytte penger fra fossil til fornybar energi i Oljefondet, sier Arild Hermstad, nasjonal talsperson for MDG.

– Dette er gode signaler fra Støre. Det er klart vi må bruke noen av våre 10.000 milliarder kroner til fornuftig klima- og industripolitikk, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Ber Støre gå lenger

Tross positive signaler mener SV at Ap-lederen går for forsiktig fram. SV-nestleder Fylkesnes vil ha med Støre på mer radikale grep for å vri Oljefondet til grønn bruk.

– Støre tar initiativ til å øke andelen av fondet som kan investeres i fornybar energi, og denne andelen er allerede ganske liten. Vi bør gjøre fondet som sådan til en kraft for å vinne klimakampen, sier han.

SV-nestlederen tar til orde for å endre fondets innretning: I stedet for at Oljefondet ettergår investeringer for å se om de oppfyller de etiske retningslinjene til fondet, vil Fylkesnes ha en ordning med prekvalifikasjon. Dermed må selskaper på forhånd dokumentere at virksomheten er innenfor klimamålene i Parisavtalen.

– Oljefondet bør styres etter et enkelt prinsipp om at man ikke kan investere i selskaper som undergraver Paris-målene, sier Fylkesnes.

Vil klimainvestere i Norge

I vår fremmet Rødt forslag i Stortinget om å bruke deler av Oljefondet til å opprette et grønt industrifond som kan investere i klimaindustri i Norge.

For første gang åpner også SV for å bruke deler av Oljefondet til å investere i Norge.

– Ingenting kan utelukkes. Vi må gjøre det vi kan for å komme oss gjennom det grønne skiftet. Det kan også bety å investere i Norge, sier Fylkesnes.

MDG vil derimot ikke bruke Oljefondet til nasjonale klimainvesteringer.

– Nei, vi ser ikke det som viktig. Det viktige er at man får Oljefondet ut av olje og gass, at det blir fossilfritt, og flytter seg over til fornybar energi. Innenlands kan man bruke andre virkemidler, som blant annet å styre Equinors portefølje, sier Hermstad i MDG.

Vedum kritisk

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum avdramatiserer betydningen av Støres uttalelser om Oljefondet. Samtidig advarer han mot politisk spill om fondet.

– Det som ikke er bra, er om vi får et partipolitisk spill om å investere Oljefondet her og der. Da må vi heller gjennom de årlige budsjettdebattene ta penger ut av fondet, i samsvar med handlingsregelen, før vi bruker dem, sier Vedum.

Han er kritisk til å politisk sette av en større andel av fondet til fornybarinvesteringer.

– Om fondet mener det er fornuftig å investere i fornybar energi og ønsker det, så er det fint. Men jeg syns ikke politikere i større grad enn i dag skal diskutere hva fondet skal investere i, sier Vedum.

– Om vi nå for eksempel får troa på investeringer i elbil-teknologi eller vindmølleteknologi, så er det fare for at man via påvirkningskampanjer kan vedta ting politisk som framstår som fornuftige investeringer her og nå, men som i ettertid viser seg å være feil. At man i den gode saks tjeneste gjør feilslåtte vurderinger.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene