Du kan bla til neste sideBla med piltastene
DebattLandbruk

Fakta om soyaimport

I Klassekampen 2. september skriver Alf Skjeseth om den nylige inngåtte frihandelsavtalen mellom EU, Efta og Mercosur (Brasil, Argentina, Uruguay og Paraguay). Skjeseth skriver blant annet at «Brasiliansk soya kan bli billegare som følge av avtalen, og eitt av utslaga kan bli billegare kraftfôr, svekka sjølvberging og mindre bruk av norsk gras».

Importvernet skal beskytte norsk produksjon av råvarer til kraftfôr, derfor har vi toll – som ilegges når det er lave verdensmarkedspriser. Dette gjelder for eksempel for soya.

At brasiliansk soya kan bli billigere å importere til Norge som følge av avtalen er litt upresist. Etter avtalen får Brasil en tollfri kvote på 5000 tonn soyamel. Totalt brukes det rundt 200.000 tonn soyamel årlig i norsk kraftfôr.

Norge vil fortsatt ilegge toll på import av soyamel fra Brasil som brukes i norsk kraftfôr. Det samme gjelder avgift på soyamel som blir produsert i Norge av brasilianske soyabønner. Avtalen medfører ingen endring på dette. Tollen på soyamel vil fortsatt fastsettes av Landbruksdirektoratet hver måned som differansen mellom verdensmarkedsprisen på soyamel og en norsk referansepris. I de senere årene har tollsatsen i flere perioder vært null grunnet høye priser på soyamel på verdensmarkedet.

Norge ilegger ikke toll på import av soya til bruk i produksjonen av fiskefor til havbruks- og oppdrettsnæringen. Dette er heller ingen endring. Havbruks – og oppdrettsnæringen har tollfritak på innsatsvarer til fôrproduksjon, selv om innsatsvaren er en landbruksvare.