MDG vil ta makta i flere storbyerGår for 10 prosent i stortingsvalget i 2021

Ser mot regjeringsmakt

SIKTER HØYT: Arild Hermstad, nasjonal talsperson i Miljøpartiet de Grønne (MDG), sier partiet bør ha mål om 10 prosents oppslutning i 2021. FOTO: TOM HENNING BRATLIE

POSISJON: MDG håper et brakvalg i dag vil gi makt i en rekke byer. Nasjonal talsperson Arild Hermstad åpner for å ta partiet inn i regjering i 2021.

– Vi ser at vi har mulighet til å gjøre det beste valget noensinne. Vi sikter mot å få sterkere innflytelse i både de store byene og i noen utvalgte kommuner, sier en selvsikker Arild Hermstad, nasjonal talsperson for Miljøpartiet de grønne (MDG).

En grønn bølge har skylt inn over landet de siste månedene. Fra å ha et snitt på like over 4 prosent på kommunemålingene fra starten av juni, har MDG løftet seg til et snitt på 7,3 prosent. Enkelte målinger viser langt høyere oppslutning. En Oslo-måling ga partiet 20,3 prosent – større enn Arbeiderpartiet.

Det store spørsmålet er om partiets gode målinger vil omsettes til et godt valgresultat i dag. I 2017 endte MDG på 3,2 prosent, tross et snitt over sperregrensa på målingene.

Åpner for regjering i 2021

Uansett leder Hermstad et parti med høy selvtillit. Han sier partiet må ta en runde på hvordan man skal stille seg til et eventuelt regjeringssamarbeid etter 2021-valget. Venstres og KrFs samarbeid med Høyre og Frp gir ikke mersmak, påpeker han.

– Det som er tydelig, er at Høyre har latt seg inspirere til å bli mindre miljøansvarlige med Frp på laget. Erfaringen fra Oslo er at Ap er en god samarbeidspartner for MDG, sier Hermstad.

Han åpner for å ta MDG inn i regjering etter stortingsvalget i 2021 for å få til en endring.

– Valget i 2021 må bli startskuddet for en helt ny miljøpolitikk i Norge. Hvis vi kan skape ekte endring med å gå inn i en regjering, vil vi gjøre det. Vårt mål er at Norges neste regjering skal ha kampen for miljøet og barnas framtid som sitt hovedprosjekt. Det kommer ikke til å skje uten et sterkt MDG, sier Hermstad.

Han lanserer også et hårete mål for oppslutningen i 2021.

– Det er naturlig for et parti som MDG å nå 10 prosent så raskt som mulig. Vi har ikke vedtatt noe offisielt mål for 2021, men det er den nærmeste ambisjonen vi bør ha, sier Hermstad.

Storbymakt

Alle fire prioriterte mål for MDG i valgkampen er innenfor rekkevidde: Å beholde makta i Oslo og Trondheim og komme i en maktposisjon i Bergen og Tromsø.

– I alle disse byene ser dere til venstresida?

– Ja, akkurat nå er det større sjanse for god miljøpolitikk med venstresida enn høyresida i disse byene. Det handler om at Høyre har signalisert tydelig at de liker bompengepartiet og at de ønsker samarbeid med Frp, sier Hermstad.

Han ser gjerne at partiet går inn i byrådet i Bergen.

– Dersom vi blir avgjørende for å vippe makta, er det naturlig for oss å kreve en byrådsposisjon på det som har mest å si for miljø, sier Hermstad.

Glad for Ap-flørt

I tillegg til storbymakt, håper MDG å bli sittende med en hånd på rattet i flere kommuner. Basert på MDGs egne tall, er kommuner som Ålesund, Nordre Follo, Tønsberg, Færder og Bjørnafjorden innenfor rekkevidde.

Hermstad peker også på byer som Lillehammer, Fredrikstad og Halden.

I Dagens Næringsliv fredag uttalte Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsperson Espen Barth Eide seg positivt om et framtidig regjeringssamarbeid med MDG. Til avisa sa han at erfaringen fra Oslo er positiv og at MDG er i ferd med å gå fra et protestparti til «et slags grønt styringsparti».

Fellesforbundet-leder Jørn Eggum reagerte kraftig overfor TV 2 på at Barth Eide få dager før valget åpner for samarbeid med et parti som vil avvikle oljenæringen.

Hermstad sier at reaksjonen fra Eggum er «forutsigbar og lei». Han påpeker at det er «stort strekk i laget» i Ap når det kommer til spørsmålet om samarbeid med MDG.

Uansett tror han tror at Barth Eides posisjon kommer til å vinne terreng i Ap på sikt.

– Tida taler til vår fordel i denne saken. Det vil si at det Barth Eide tar til orde for, kommer til å bli Aps linje på sikt. Spørsmålet er hvor lang tid det tar, sier Hermstad.

Han mener Aps analyse av valgresultatet i år og AUFs innflytelse vil være avgjørende for hvor lang tid det tar å komme dit.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene