Du kan bla til neste sideBla med piltastene
I god tro

Skaperverket og oss

Speiler mennesket naturen, eller er naturen noe grunnleggende annet?

UT I «VÅR» HAGE: Står mennesket i sentrum for begivenhetenes gang? I denne skildringen av Edens hage og syndefallet har Adam og Eva fått en mer perifer plass. MALERI: JAN BRUEGHEL DEN ELDRE, 1613, WIKIMEDIA COMMONS

Trusselen fra klimakrisa tvinger menneskeheten nærmere erkjennelsen av noen grunnleggende svakheter med tidens rådende natursyn. Stadig flere forskere og forfattere prøver å nærme seg problemstillingen på et kulturelt nivå, og ikke bare på et teknologisk-vitenskapelig plan. Mange vender blikket mot religiøse perspektiver for inspirasjon, slik Helene Næss gjør i denne spalta 27. juni. Næss fremhever hvordan de fleste religiøse verdensbilder har et språk for hvordan mennesket er forbundet med naturen i en type «total sammenheng». Sentralt her er tanken om et slektskap mellom mennesket og naturen. Slektskapsideens følsomhet for hvordan menneskene inngår i en sammenheng som er større enn dem selv, kan være en alternativ inngang til å snakke om hvordan menneskene forstyrrer en orden som hele naturen er underlagt.

Lars Gule, Eivor Oftestad, Anne Kalvig og Helene Næss skriver om religion i Klassekampen hver torsdag. Johanna J. Damaris er gjesteskribent.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen